TED Meşale Dergisi 36. Sayı | Page 31

belirlenen MEB bütçesinin GSYH içindeki payı da % 2,40 oranı ile oldukça düşük kalmaktadır . Türkiye ’ de eğitime ayrılan kamu kaynaklarına ait veriler , küresel eğitim hedefleri doğrultusunda önceki taahhütleri gerçekleştirmenin de ötesine geçebilmek ve özellikle MEB tarafından sıklıkla işaret edilen nitelikli eğitim ihtiyacını karşılayabilmek için Türkiye ’ nin eğitim finansmanında önemli iyileştirmelere ihtiyacı olduğunu göstermektedir .
2 . TEMEL EĞİTİM VE ORTAÖĞRETİM
COVID-19 salgını nedeniyle erken çocukluk döneminde ciddi biçimde düşen okullaşma oranları , salgının sona ermesinin ve bu yıl okul öncesinde izlenen yeni okullaşma politikalarının etkisiyle önemli düzeyde artmıştır .
COVID-19 salgınının ardından 2021- 2022 eğitim öğretim yılında okulların açık olması ve Millî Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan “ okul öncesi eğitim seferberliği ” nin olumlu yansımaları neticesinde erken çocukluk dönemindeki okullaşma oranları , önceki yıllardan daha ivmeli bir artış göstererek , şimdiye kadarki en yüksek değerine ulaşmıştır . Özellikle , ilkokula hazır bulunuşluğu destekleyen ve zorunlu eğitim kapsamına alınması politika yapıcılar tarafından uzun bir süredir hedeflenen okul öncesi kademesinde 5 yaş grubunun okullaşma oranı , hızlı bir artışla ilk kez % 81,63 ’ e ulaşmıştır . Bu oran , erken çocuklukta okullaşma açısından Türkiye ’ de şimdiye kadar görülen en yüksek değerdir . Çağ nüfusundaki tüm çocukların adil , nitelikli ve eşitlikçi bir erken çocukluk eğitimine erişebildiği tam okullaşma hedefinin gerçekleşebilmesi için yakalanan bu ivme nitelik odaklı politikalarla desteklenmelidir .
29