TED Meşale Dergisi 36. Sayı | Page 13

Kongresinde oluşturulan “ Heyet-i Temsiliye namına ” imzalaması da bu tutumun bir parçasıdır . 23 Nisan 1920 ’ ye gelindiğinde ise bölgesel temsilden ulusal temsile adım atılarak Büyük Millet Meclisi kurulmuştur .
Atatürk ’ ün daha Samsun ’ a ayak basmadan geleceği kurguladığını tarih bize gösteriyor . Henüz Erzurum Kongresi toplanmamışken Mazhar Müfit Bey ’ e yazdırdığı notlarında “ Zaferden sonra yönetim şekli cumhuriyet olacaktır .” maddesi , onun zaferden asla kuşku duymadığını , yurdu düşman işgalinden kurtardıktan sonra çağdaş dünyayla aramızdaki farkı hızla kapatmak için neler yapılması gerektiği planladığını biliyoruz . Cumhuriyetin ilanından önce İktisat ve Maarif Kongrelerini toplaması , yeni Türk devleti kurulur kurulmaz Dil ve Tarih Kongrelerini düzenlemesi bunun önemli örneklerindendir .
Tüm bu süreçte fiilen savaş ve mücadele hâlinde olan Anadolu direnişi , içinde bulunulan tüm zorluklara rağmen millet iradesini ön planda tutarak seçimler yapmış , Millî Mücadele sırasında alınan her kararda milletin seçtiği vekiller aracılığıyla , cephede savaşan ve cepheye evlatlarını gönderen halkın iradesini uluslararası politik arenada büyük bir başarıyla temsil etmiştir . Savaşın , olağanüstü tedbirler gerektiren sıcak günlerinde tarih ve millet önünde büyük sorumluluk yüklenmeyi gerektiren Başkomutanlık unvanı da Mustafa Kemal Paşa ’ ya yine Meclis tarafından , sınırlı süreyle verilmiştir .
Kongrelerden Meclis ’ e ulusal egemenlik
Türk Kurtuluş Savaşı ilk günden itibaren ulusal egemenlik ilkesi çerçevesinde yürüyecektir . Bunda en büyük pay kuşkusuz Mustafa Kemal ’ e aittir . “ Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve iradesi kurtaracaktır ” ilkesi sadece bağımsızlığı kazanmayı değil , sonrasında da yönetimde kimin sözünün geçeceğinin duyurulması niteliğindedir . Bu yönde atılan ilk adım Erzurum ve Sivas Kongrelerinin toplanmasıdır . Mustafa Kemal daha ilk günden itibaren bağımsızlık hareketini tüm milletin ortak malı saymış , alınacak her kararda millet temsilcilerinin söz sahibi olmasını sağlamıştır . Askerî veya mülki idarecilere yolladığı emirleri , Erzurum
11