Öngörü aşamasında öğrenci , bugün attığı adımların gelecekteki olası sonuçlarını kestirme konusunda bilinçli olmayı öğrenir . Eylem aşamasında öğrenci , bütüncül iyi olma hâlini sağlamaya yönelik eyleme geçme isteği ve kapasitesini geliştirir . Yansıtma aşamasında ise bireysel , toplumsal ve çevresel iyi olma hâline doğru giden yolda düşünme pratiklerini geliştirir . ÖEY döngüsü , dönüştürücü yeterlikleri geliştirmede katalizör görevi görmektedir . Dönüştürücü yeterliklerin her biri öğrenenin uyumlu ve yansıtıcı olma becerisine dayanmaktadır . Ayrıca uygun şekilde eyleme geçmenin ve kendi düşünme biçimlerini sürekli olarak geliştirmenin de yolunu açmaktadır .
Öğrenciler ÖEY döngüsü içinde planlama , deneyim ve yansıtma süreçlerini yaşayarak kendi anlamlandırma sürecini derinleştirir ve olaylara bakış açısını genişletir . ÖEY döngüsü , gelişimsel ve sosyal öğrenme kuramlarından temellendiği ve pek çok bağlama uyarlanabildiği için öğrencilerin yalnızca okulda değil , yaşamları boyunca deneyimleyebilecekleri bir süreçtir . Aynı zamanda , pusuladaki diğer süreçlerle birlikte bütüncül olarak ilerletildiğinde öğrenci etkenliğinin ve dönüştürücü yeterliklerin gelişiminin hızlandırılmasına önemli derecede katkı sunar .
ÖEY döngüsü , proaktif olma , farklı bakış açılarından bakabilme , eleştirel düşünme ve yansıtıcı düşünme gibi kavramlarla yakından ilişkilidir . ÖEY döngüsünün her bir aşaması birbiriyle iç içe geçmiştir ve birbirinden sürekli olarak etkilenir . Özellikle öngörü ve eylem , eylem ve yansıtma , yansıtma ve öngörü arasında organik bir bağ bulunmaktadır .
• Öngörü Öngörü aşamasında öğrenciler , eylemlerinin kısa ve uzun vadeli sonuçlarını kestirme yeteneklerini kullanır , kendileri ve başkalarının neyi gerçekleştirmek istediklerini anlamaya çalışarak mevcut bakış açılarını genişletir . Öngörü , temel olarak bugün atılan bir adımın gelecekteki olası etkilerini düşünme yeteneğidir . Atılabilecek adımlar arasından seçim yapmayı , bu seçimlerin olası etkilerini düşünmeyi , önceliklendirmeyi ve hatta gerektiğinde hiçbir seçim yapmamayı da kapsamaktadır .
• Eylem Eylem , öğrencilerin belli hedeflere ulaşmak için harekete geçme aşamasıdır . Eylemlerin olumlu ya da olumsuz sonuçları olabileceği için eyleme geçmeden önceki öngörü aşaması oldukça önemlidir . Öngörü aşamasında derin bir düşünme süreci gerçekleştiren öğrenciler , bilinçli ve planlı bir şekilde hedeflerini gerçekleştirmek üzere aktif katılımcılar olarak harekete geçerler .
• Yansıtma Yansıtma aşamasında öğrenciler , düşünme kabiliyetlerini geliştirmelerinin yanı sıra anlamlandırmalarını derinleştirerek değişen koşullara uyum sağlama ve sonraki adımları buna paralel biçimde belirleme yeteneklerini de geliştirirler . Yansıtma , kökeninin bilimsel sorgulamaya dayandığı sistematik , dikkatli , disiplinli bir şekilde düşünme biçimi olmasının yanı sıra aynı zamanda öğrenmenin sürekliliğini de mümkün kılan bir halkadır . Dönüştürücü yeterliklerin geliştirilmesinde ve derinleştirilmesinde yansıtıcı düşünme önemli bir yere sahiptir .
Kaynak OECD . ( 2019 ). OECD Future of education and skills 2030 : OECD Learning compass 2030 . https :// www . oecd . org / education / 2030-project / teaching-and-learning / learning / learning-compass-2030 / OECD _ Learning _ Compass _ 2030 _ Concept _ Note _ Series . pdf adresinden erişildi .
35