TED Meşale Dergisi 34. Sayı | Page 36

düzenleme ve yansıtıcı düşünme yer
almaktadır .
3 . Öğrenci Etkenliği ve Ortak Etkenlik
Öğrenci etkenliği ( student agency ), OECD Öğrenme Pusulası 2030 ’ daki hâliyle en öz biçimde , öğrencilerin kendi eğitimlerinde aktif rol alma yeteneği olarak düşünülebilir . Öğrenci etkenliği , öğrencilerin kendi yaşamlarını ve çevresini olumlu anlamda etkileme , değişimi tetikleyecek sorumlulukta hareket etme , bir amaç edinme kapasitesine sahip olma ve yansıtıcı düşünmeyi gerçekleştirmeye yönelik yetenek ve isteğe sahip oldukları ilkesine dayanmaktadır . Öğrenciler , etken olmaya başladığında onları fiziksel ve ruhsal açıdan iyi olma hâline götürecek derecede yüksek motivasyon , umut , öz yeterlik ve gelişim odaklı bir zihin oluşturma süreci de başlar . öğrenecekleri konusuna karar vermede aktif bir rol oynadıklarında , öğrenmeye daha yüksek motivasyonla sarılmakta ve öğrenme amaçlarını daha iyi tanımlayabilmektedir . Etken öğrencilerin ayrıca , yaşamları boyunca kullanacakları “ öğrenmeyi öğrenme ” becerisine sahip olma olasılığı daha yüksektir .
Öğrencilerin iyi gelişmiş bir etkenlik anlayışına sahip olabilmeleri için özellikle bilişsel ve sosyal-duygusal beceriler açısından sağlam bir temele ihtiyacı vardır . Bu noktada , OECD Öğrenme Pusulası 2030 ’ un tüm bileşenlerinin birbiri üzerine inşa edilen , sarmal yapısının önemi ortaya çıkmaktadır .
Öğrenciler , sosyal bağlamlarda kendi etkenliğini deneyimler , öğrenir ve geliştirir . Bu nedenle , ortak etkenlik de ( co-agency ) oldukça önemlidir .
Ortak etkenlik , daha büyük bir öğrenme ekosistemi içinde akran , öğretmen , ebeveyn ve toplumun diğer üyeleriyle organik bir şekilde oluşan , karşılıklı olarak destekleyici , etkileşim odaklı ve zenginleştirici ilişkiler aracılığıyla gelişebilir . Ortak etkenlik kavramı öğretmen , ebeveyn ve toplumun üyelerinin ortak amaçlara ulaşmak için öğrencilere yardım etmek üzere iş birliği içinde çalışmasını gerektirmektedir .
Öğrenci etkenliği , başkaları tarafından verilmiş karar , tercih ve talimatlara harfiyen uymaktan ziyade öğrencinin kendi iradesiyle harekete geçmesi , kendi karar alma ve tercihte bulunma sorumluluğuna sahip olması anlamına gelmektedir . Dolayısıyla ; öğrenci özerkliği , öğrencinin sesi , öğrencinin seçimi gibi kavramlarla eş anlamlı olmaktan ziyade bu kavramlardan çok daha fazlasını , daha karmaşık bir süreci ifade eder . Öğrenciler kendi öğrenmelerinden sorumlu kişiler olduklarında , yani neyi nasıl
Şekil 1 ’ de resmedilen ve elinde OECD Öğrenme Pusulası 2030 ’ u tutan öğrenci , kendi amacını , sorumluluklarını keşfetmeye çalışan ve aynı zamanda çevresindeki birey , olay ve koşulları da iyileştirmek amacıyla sürekli öğrenen bireyi temsil etmektedir .
4 . Öngörü-Eylem-Yansıtma ( ÖEY ) Döngüsü
Öngörü-eylem-yansıtma ( ÖEY ) döngüsü , öğrenenlerin kendi düşünme kabiliyetlerini sürekli olarak geliştirdiği , bir amaca yönelik olarak bilinçli bir şekilde eyleme geçtiği ve sürekli yinelenen bir öğrenme sürecidir .
34