Fiziksel ve pratik beceriler ; bilgi ve iletişim teknolojileri araçlarını ve yeni makineleri kullanmak , enstrüman çalmak , el işi ile uğraşmak ve spor yapmak gibi aktif eylemlerden oluşur . Müzik ve sanat aracılığıyla geliştirilen fiziksel ve pratik beceriler , bilişsel ve üst bilişsel becerilerin gelişimine de katkı sağlayabilir ve çocukların genel iyi olma hâlini desteklemede oldukça önemli bir bileşendir .
• Tutum ve değerler OECD Öğrenme Pusulası 2030 ’ da ele alınan tutum ve değerler ; bireysel , toplumsal ve çevresel iyi olma ile ilgili tercih , yargı , davranış ve eylemlerimizi etkileyen ilke ve inançlara karşılık gelmektedir . Değerler , insanların özel ve toplumsal yaşamda karar verme ve yargıda bulunma sırasındaki inançlarının dayandığı arka plandır . Tutumlar ise kişinin sahip olduğu değer ve inançların davranışa yansıma biçimidir . Tutum ve değerler için yapılan farklı kavramsallaştırmalar arasında duyuşsal çıktılar , eğilimler , özellikler , inançlar , etik , ahlak gibi soyut beceriler yer almaktadır . Uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından yaygın biçimde ön plana çıkarılan tutum ve değerler arasında ; saygı , empati , yılmazlık , adalet , eşitlik , sorumluluk , küresel fikirlilik , kültürel çeşitlilik , özgürlük , hoşgörü ve demokrasi örnek olarak sayılabilir . Öğretim programları da bu tür değerleri olumlu örtük mesajlar olarak içerebilir . Yazılı öğretim programlarında açıkça belirtilmese de öğretim programlarının yaşama geçirilme biçimlerinde , örneğin insan davranışlarının nasıl yönetildiği , öğrencilerin öğrenme sürecinin etkin katılımcısı olup olmadığı gibi pek çok durum ve davranış biçimlerinde okul kültüründe içkin olarak yer alan tutum ve değerlerin örtük bir yansıması görülebilir .
2 . Dönüştürücü Yeterlikler
OECD Eğitimin ve Becerilerin Geleceği 2030 projesine göre yeterlik ; bilgi , beceri , tutum ve değerlerden oluşan bütüncül bir kavramdır . Ancak yeterlik sadece bu özelliklerin edinilmesi anlamına da gelmeyip bu özellikleri karmaşık durumlar ve belirsizliklerde ortaya çıkan ihtiyaçları karşılamak amacıyla tutarlı ve bilinçli bir şekilde eyleme yansıtmayı da kapsamaktadır . Dönüştürücü yeterlikler ise öğrencilerin içinde yaşadığı toplumu dönüştürmek ve geleceği inşa etmek için ihtiyaç duyduğu bilgi , beceri , tutum ve değerlerin tamamına karşılık gelmektedir . Bu yeterlikler , bir yandan bireyin kendi bakış açısını yansıttığı ve geliştirdiği bireysel dönüşüme katkı sağlarken bir yandan da değişen dünyayı nasıl etkilediğini ve şekillendirdiğini anlamaya yol açması bakımından da dönüştürücü bir güce sahiptir . Dönüştürücü beceriler , öğretim programları ve okuldaki tüm pedagojik süreçlere dâhil edilerek öğretilebilir ve öğrenilebilir niteliklerdir . OECD Öğrenme Pusulası 2030 ’ da yer alan dönüştürücü yeterlikler ; yeni değerler yaratmak , gerilim ve ikilemleri çözmek ve sorumluluk almak şeklinde üç başlıkta ele alınmaktadır .
• Yeni değerler yaratmak Yeni değerler yaratma yeterliği , yaşamlarımızı şekillendirecek yenilikçi girişimler oluşturma , yeni bilgi , fikir , teknik , strateji geliştirme ve bunları sorun çözmede kullanabilme amacına hizmet etmektedir . Öğrenciler yeni değerler oluşturduklarında mevcut durumu sorgular , iş birliği yapar ve kalıpların dışında düşünmeye çalışır . Yeni değerler yaratma uğraşı , aynı zamanda eleştirel düşünme ve yaratıcılığı da geliştirir . Yenilikçi düşünme aracılığıyla öğrenciler , belirsizlik ve değişimlere karşı yılmazlık göstererek ileride yaşayacağı zorluklara daha hazırlıklı olabilir , belli bir
32