bilgidir . Bir şeyin nasıl yapıldığını , bir şeyi başarmak için sırasıyla hangi aşamalar ve eylemlerin izlendiğini anlamayı gerektirir . Bir işin nasıl yapılacağının bilgisi , karmaşık sorunları çözmede oldukça işlevseldir . Bazı prosedürel bilgiler alana özgü olabilirken bazıları disiplinler arası nitelik taşımaları nedeniyle farklı bağlamlarda da kullanılabilir . OECD Öğrenme Pusulası 2030 , aktarılabilir prosedürel bilgiyi öne çıkarmaktadır ki bu da öğrencilerin farklı bağlamlarda ve durumlarda sorunları ortaya koyabilmek için ihtiyaç duyduğu bilgi türüne karşılık gelmektedir . stratejileri setidir . Sözel , sözel olmayan ve üst düzey düşünme becerilerini de içerir . Üst bilişsel beceriler ise düşünmeyi düşünme , öz düzenleme ve öğrenmeyi öğrenme süreçlerine karşılık gelmektedir .
Sosyal ve duygusal beceriler ; ev , okul , iş ve toplumla ilişkilerimizde kendimizi geliştirmemizi ve toplumsal sorumluluklarımızı yerine getirmemizi sağlayan ve duygu , düşünce ve davranışlarımızdaki örüntülerde kendini gösteren bireysel yeterlikler dizisidir . Sosyal ve duygusal beceriler , sık yaşanan demografik ve toplumsal değişikliklerin yanı sıra toplumların etnik , kültürel ve dilsel anlamda daha çeşitli olmaya başlamasıyla gittikçe daha fazla önem kazanmaktadır . Örneğin , yaşlanan nüfus ile birlikte sağlıkla ilgili sektörlerde hem bilimsel bilgi hem de bakım , yaşlılara saygı ve girişkenlik gibi sosyal ve duygusal beceriler ön plana çıkmaktadır .
• Beceriler OECD Eğitimin ve Becerilerin Geleceği 2030 projesine göre beceriler , bireyin belli bir amaca ulaşmak üzere sahip olduğu mevcut bilgi dağarcığını bilinçli bir şekilde kullanabilme , ilgili süreçleri işletebilme kapasitesi ve yeteneğidir . Beceriler ; karmaşık ihtiyaçları karşılamak üzere bilgi , beceri , tutum ve değerlerin harekete geçirilmesini içeren yeterlik gibi bütüncül bir kavramın parçasıdır . OECD Öğrenme Pusulası 2030 ’ da bilişsel-üst bilişsel , sosyal-duygusal ve fiziksel-pratik beceriler olmak üzere üç farklı beceri türü bulunmaktadır .
Bilişsel ve üst bilişsel beceriler ; dilin , sayıların , muhakeme gücünün ve edinilmiş bilginin kullanılmasını sağlayan bir düşünme
Sosyal ve duygusal beceriler ile bilişsel becerilerin bileşenleri o kadar iç içe geçmiştir ki birbirinden ayrılmaları pek mümkün değildir . Örneğin eleştirel düşünme ; fikir ve çözümleri değerlendirme ve sorgulamayı içerir . Bu süreçlerde ise kültürel bağlamda yansıtma ve değerlendirme odağında sosyal-duygusal becerilere , hatta tutum ve değerleri de kapsayan bütüncül düşünmeye gereksinim duyulur . Ayrıca öğrencilerin bilişsel süreçlerinin ürünü olarak görülen akademik başarı ; azim , öz kontrol , sorumluluk , merak ve duygusal tutarlık gibi sosyal ve duygusal becerilerle de yakından ilişkilidir . Hatta birtakım sosyal ve duygusal beceriler , akademik yaşamda başarılı olmak ve etkin katılım göstermek için ön koşul niteliği taşımaktadır . Bazı sosyal ve duygusal becerilerin eksikliği ise akademik performansı ve işe alımlardaki süreçleri sekteye uğratma tehlikesi taşımaktadır .
31