TED Meşale Dergisi 34. Sayı | Page 32

ve değerler birbiriyle yarışan kavramlar olmaktan ziyade birbirine tutunarak bütüncül olarak gelişen ve bireyi amacına ulaştıran kavramlardır .
• Bilgi OECD Öğrenme Pusulası 2030 çerçevesinde ele alınan bilgi , belli görevleri yerine getirmekle edinilen pratik anlamlandırmaların yanı sıra ispatlanmış olgu , kuram , kavram ve fikirleri de kapsamaktadır . Öğrenme Pusulası çerçevesinde sunulan ve öğrencinin bilmesi beklenen kuramsal bilgi ; disiplin odaklı , disiplinler arası , epistemik ve prosedürel bilgi türlerinden oluşmaktadır . ilişkilendirilmesiyle oluşur . Disiplinler arası bilgiler ; tematik bir anlayışla farklı disiplinleri ilişkilendirme , farklı disiplinlerden temel kavramları bir araya getirme , birbiriyle ilişkili konuları tek bir çatı altında toplama , farklı disiplinlerin kesişiminden oluşan yeni bir konu yaratma , anahtar kavramları / büyük fikirleri öğrenme , disiplinlerin birbiriyle kurduğu organik bağı fark etme ya da proje temelli öğrenme yoluyla öğretmeöğrenme süreçlerinin doğal bir parçası hâline getirilebilir . Disiplinler arası bilgi , karmaşık sorunları anlamak ve çözmek için oldukça gereklidir ; çünkü sorun çözmek disiplinler arası boyutta bir düşünme gücü ve süreci gerektirmektedir .
• Disiplin odaklı bilgi Konu alanı bilgisi olarak da adlandırılan disiplin odaklı bilgi , bir konu alanına özgü olmak üzere öğrencilerin diğer öğrenmeleri üzerine inşa edebileceği temel bir yapı oluşturur . Öğrenciler disiplin odaklı bilgileri sağlam bir şekilde temellendirdiğinde bilgiyi diğer disiplinlerle ilişkilendirebilme ( disiplinler arası bilgi ), uygulayıcılar tarafından bilginin farklı bağlamlarda nasıl kullanıldığını anlamlandırabilme ( epistemik bilgi ), bilginin nasıl kullanılabileceğine yönelik yöntem ve işlemleri öğrenebilme ( prosedürel bilgi ) gibi diğer bilgi türlerinin edinilmesine de zemin hazırlamış olur .
• Disiplinler arası bilgi Bir konu alanındaki kavram ve içerikler ile başka konu alanındaki / alanlarındaki kavram ve içeriklerin belirli bir amaç doğrultusunda
• Epistemik bilgi Öğrencilerin , öğrendikleri içerik ya da konunun gerçek yaşamdaki uygulayıcıları olarak düşünmesi , onlar gibi davranması ve bu doğrultuda nasıl hareket etmesi gerektiğinin bilgisidir . Okuldaki bilginin günlük yaşamda bulduğu karşılığın anlamlandırılmasına ve konu alanı bilgisinin derinleşmesine yardımcı olur . Öğrenilen içeriği neden öğrendiğini ve öğrendiklerinin günlük yaşamda ne işine yaradığını , bu bilgiyi kullanan bir uygulayıcının nasıl düşündüğünü sorgulamak , öğrenciliğin doğasında olan bir süreçtir . Öğrenci , uzman uygulayıcıların alanlarında nasıl çalıştığını ve düşündüğünü daha yakından öğrenerek konu alanına olan ilgisini ve okuldaki bilgileri neden öğrenmek istediğini keşfeder . Okulda öğrenilen bilginin gerçek yaşam ile bağını kurmak , öğrenciler için aynı zamanda iyi bir motivasyon oluşturur . Bu bilgi türü öğrencinin , öğrenmenin temel amacını bulmasına , okulda öğrenilenlerin gerçek yaşama nasıl yansıtıldığını anlamasına ve konu alanına ilişkin bilgisini genişletmesine yardımcı olur .
• Prosedürel bilgi Bir görevin nasıl yürütüldüğünü ve yapılandırılmış bir süreç doğrultusunda adım adım nasıl işleme koyulduğunu içeren
30