TED Meşale Dergisi 34. Sayı | Page 31

Bu kapsamda oluşturulan çalışmalar dünya genelinden politikacı , araştırmacı , okul lideri , öğretmen ve öğrencilerle ortaklaşa yürütülmektedir . Projede oluşturulan vizyon belgeleri , politika , uygulama ve eylem önerileri , farklı bağlamlardaki sorunlardan temellendiği için sorun çözme potansiyeli güçlü , gerçekçi , somut ve uygulanabilir eğitim ve öğretim pratiklerini içermektedir . Bu yazıda , çocuklarımızı eğitimin ve becerilerin geleceğine nasıl bir öğrenme vizyonu çerçevesinde hazırlayabileceğimizi anlamak amacıyla projenin ilk aşamasında oluşturulan OECD Öğrenme Pusulası 2030 , tüm bileşenleriyle incelenmektedir .
OECD Öğrenme Pusulası 2030 Eğitimin ve Becerilerin Geleceği projesinin bir bileşeni olarak oluşturulmuş , geleceğin eğitimine yönelik umut vaat edici ortak bir vizyon ortaya koyan ve sürekli gelişmeye açık bir öğrenme çerçevesidir . OECD Öğrenme Pusulası 2030 , pasif bir ölçmedeğerlendirme ya da öğretim programı çerçevesinden ziyade öğrenmenin içkin değerini geniş bir perspektifte zenginleştirme ve öğrenmenin okul sınırları dışında da önemli bir değeri olduğunu ortaya koyma misyonunu taşımaktadır . Bu anlamda , eğitimin daha geniş ve uzun vadeli amaçlarını destekleyerek bireysel ve kolektif iyi olma hedefine ulaşmada yol gösterici bir kavramsal çerçeve sunmaktadır .
Öğrenme pusulası metaforu , öğrencilerin öğretmenlerinden ya da çevrelerindeki yetişkinlerden belli talimatlar almak yerine , alışık olmadıkları bağlamlarda dahi anlamlı ve bilinçli bir şekilde kendi yollarını bulmalarını sağlamaya vurgu yapmak amacıyla kullanılmıştır . OECD Öğrenme Pusulası 2030 ; çekirdek temeller , dönüştürücü yeterlikler , öğrenci etkenliği-ortak etkenlik ve öngörüeylem-yansıtma döngüsü olmak üzere dört bileşenden oluşmaktadır .
1 . Çekirdek Temeller
Çekirdek temeller , öğrenmenin sürdürülmesi ve tüm öğretim programı boyunca öğrenilenlerin birbiri üzerine inşa edilerek ilerleyebilmesi için ön koşul niteliği taşıması bakımından yeterlikler ile birlikte pusulanın en önemli unsurlarından biridir . Öğrenme pusulasının ilk bileşeni olarak çekirdek temeller , diğer tüm bileşenlerin gelişimine katkı sağlaması ve özellikle öğrenci etkenliğini ve dönüştürücü yeterlikleri geliştirebilmek için gerekli altyapıyı oluşturması bakımından oldukça önemlidir . 2030 için hedeflenen çekirdek temeller ; bilgi , beceri , tutum ve değerlerden oluşmakta ve yalnızca okuryazarlık ile matematiksel becerileri değil aynı zamanda veri ve medya okuryazarlığı , dijital ve finansal okuryazarlık , küresel yeterlik , fiziksel ve ruhsal sağlık ile sosyal ve duygusal becerileri de içermektedir . Pusulanın merkezinde yer alan yeterlikler , bu çekirdek temeller üzerine inşa edilebilir . Yeterlik de çekirdek temeller gibi bilgi , beceri , tutum ve değerleri içeren bütüncül bir kavramdır .
Kaynak : OECD , 2019 .
OECD Eğitimin ve Becerilerin Geleceği 2030 projesi , çekirdek temelleri üç başlık altında sınıflamaktadır . Bunlar ; okuryazarlık ve matematiksel becerileri kapsayan bilişsel temeller , fiziksel ve ruhsal sağlığı kapsayan sağlıkla ilgili temeller ve ahlak , etik , dijital okuryazarlık ve veri okuryazarlığını kapsayan sosyal-duygusal temellerdir . Bir öğrencinin sahip olması gereken çekirdek temelleri oluşturan bilgi , beceri , tutum
Şekil 1 . OECD Öğrenme Pusulası 2030
29