TED Meşale Dergisi 23. sayı | Page 16

1. Yetişkinlerimiz Çağın Gerektirdiği Becerilerden Yoksun

BULGULAR

1. Yetişkinlerimiz Çağın Gerektirdiği Becerilerden Yoksun

Türkiye’ de yetişkinler sözel beceriler, sayısal beceriler ve teknoloji yoğun ortamda problem çözme becerileri olmak üzere üç beceri alanında da OECD ülkeleri ortalamasının oldukça altında bir performans sergilemiştir.
Türkiye’ de yetişkinler, sözel becerilerde ortalama olarak 227 puan elde ederek 268 olan OECD ortalamasının çok altında kalmıştır. Türkiye, sözel becerilerde elde ettiği bu puan ile araştırmaya katılan ülkeler arasında en düşük puana sahip üç ülkeden biri olmuştur. Sadece Şili( 220) ve Jakarta( Endonezya: 200) Türkiye’ den daha düşük puanlara sahiptir. Türkiye’ de yetişkinlerin % 45.7’ si sözel becerilerde 1. düzey ve altında performans göstermiştir ve bu oran % 18.9 olan OECD ortalamasının oldukça üzerindedir. Sözel becerilerde 1. düzey olarak tanımlanan beceri düzeyinde, yetişkinlerin özet bir metni okuyabilmesi ve bu metinde yer alan bir bilgiyi soru ya da yönerge doğrultusunda tespit edebilmesi beklenmektedir. Diğer taraftan, Türkiye’ de yetişkinlerin sadece % 0.5’ i sözel becerilerde en üst beceri düzeyleri olan 4. ve 5. düzeyde performans gösterebilmiştir.
Türkiye’ de yetişkinler, sayısal becerilerde de ortalama 219 puan elde ederek 263 puan olan OECD ortalamasının oldukça altında bir konumda yer almıştır. Sözel becerilerde olduğu gibi sayısal becerilerde de Türkiye son üç ülke arasında yer almış ve yalnızca Şili( 206) ve Jakarta( Endonezya: 210) Türkiye’ den daha düşük puan elde eden ülkeler olmuştur. Türkiye’ de yetişkinlerin % 50.2’ si 1. düzey ve altında performans göstermiştir. Bu oran, OECD ortalaması olan % 22.7’ nin oldukça üstündedir. Sayısal becerilerde 1. düzeyde olan yetişkinlerin, somut matematik kavramları anlama ve hesaplama, temel aritmetik işlemler ve basit yüzdeler içeren tek adımda çözülebilecek temel matematiksel süreçleri yönetebilmeleri beklenmektedir. Öte yandan, Türkiye’ de yetişkinlerin yalnızca % 1.5’ inin üst beceri düzeyleri olan 4. ve 5. beceri düzeylerinde performans gösterebildiği ortaya konmuştur.
Yetişkin becerileri kapsamında ölçülen bir diğer beceri ise teknoloji yoğun ortamlarda problem çözme becerisidir. Bulgular, Türkiye’ de yetişkinlerin büyük bir kısmının teknoloji yoğun ortamlarda problem çözme becerisine 1. düzey ve altı düzeyde sahip olduğunu göstermektedir. Öyle ki yetişkinlerin % 40’ ı bilgisayarla hiç tanışmadığını ifade etmiş ya da bilgi iletişim teknolojileri kapsamındaki teste girememiştir. Türkiye, bu beceri alanında en üst beceri düzeyleri olan 2. ve 3. düzeyde bulunan % 8 yetişkin oranı ile en düşük performans gösteren ülke olmakla birlikte % 31 olan OECD ortalamasının da oldukça altında kalmıştır.
16