+ HIFI
» Studer B67
ANALOGNIRVANA
Å bruke spolebåndsspillere og spolebånd for å lytte til musikk er dyrt og upraktisk. I tillegg er det umulig å få tak i nye spillere til normale priser. Men en restaurert gammel proffspiller kan bringe deg nærmere hifi-himmelen enn du trodde var mulig.
Tekst og foto: Roy Ervin Solstad
37
Willi Studer ble født to år før første verdenskrig startet, og tre år etter at andre verdenskrig var slutt, grunnla sveitseren et selskap som bar hans navn, Willi Studer. I utgangspunktet utviklet og bygde firmaet oscilloskop til laboratorier som drev med høyspenning.
Spolebåndsspillere ble imidlertid ganske raskt noe Studer begynte med, da importøren av amerikanske spolebåndsspillere henvendte seg til Studer for å få ham til å modifisere dem. Men selv om mange deler ble byttet, så ristet spillerne så mye at de nesten falt fra hverandre, siden det sveitsiske strømnettet var ulikt det amerikanske. Dermed fant Studer ut at han kunne lage bedre spolebåndsspillere selv, og 500 spillere ble laget i første omgang. Navnet var Dynavox.
Tre år senere, i 1951, ble et nytt selskap startet opp av Willi Studer og Hans Winzeler. Selskapet ble hetende Ela AG, og Dynavox-spilleren ble omdøpt til Revox T26, mens en ny maskin beregnet på proffmarkedet, Studer 27, ble satt i masseproduksjon året etterpå med 32 ansatte på fabrikken.
Resten er som man sier historie, og Revox A77 blir solgt i svimlende 400.000 eksemplarer. Beatles bruker en Studer J37 firespors båndopptager når de spiller inn mesterverket Sgt. Pepper’ s Lonely Hearts Club Band som kommer ut i 1967.
I 1973 lanseres Studer B67, og utover 1970- og 1980-tallet kommer selskapet med stadig nye modeller. Klassikeren Revox PR99 lanseres i 1982 og multitrack-opptageren A-820 kommer tre år senere. En Studer A-800 mkIII kan sees i starten
Stereo + 4 / 25