Stereo+ stereopluss.no 4/2025 | Page 36

+ INTERVJU

» Terje Nilsen
forskjellen. Nå har jeg en spiller der jeg kan bytte fram og tilbake, men det enkleste er jo å bestille riktig, påpeker han.
4000 kroner per bånd
Med to spillere kan man kopiere fra ferdig innspilt bånd til et uinnspilt bånd, eventuelt et bånd som har noe på du ikke har bruk for lenger.
- Når man lager mastertape i studio, så lager man en eller to kopier. De kopiene som selges er kopier av det igjen, men har man proffe maskiner taper man ikke noe kvalitet. Båndspillerne har jo også et slettehode som fjerner det som eventuelt er på tapen før opptak, poengterer han.
Likevel blir det fort dyrt, for selv tomme spolebånd koster mellom 1000 og 1500 kroner og oppover. En masterkopi kan fort koste 4000 kroner eller mer for en utgivelse.
- Nå er ikke LP-plater gratis heller. Jeg har LP-plater som er verdt opp mot 20.000 kroner, avslører han.
Og som den gang man hadde kassettspillere, kan man jo dele på utgiftene om man er noen kompiser som vil ha den samme utgivelsen. Men gratis blir det jo ikke, uansett.
- Både Tandberg, Revox og Teac har gode maskiner som dekker begge de kravene. Hvis du vil gå videre derfra til det aller beste, så kan du jo lete etter Studer, Otari eller Nagra-spillere. De er dyrere, men også bedre. Det blir som å velge annet utstyr i highend-klassen, forklarer han.
De tre beste utgivelsene
Når det er i boks, kan jakten på de beste innspillingene starte. For det er som med andre medier. Det finnes gode og dårlige innspillinger, og dermed masterkopier.
- Mine tre favoritter er Bill Evans’“ Sunday at the Village Vanguard”, Muddy Waters’“ Folk Singer” og“ Midnight Sugar” med Tsuyohsi Yamamoto Trio. Den siste er veldig spesiell på grunn av opptaksteknikken. Der har de lagt mikrofonene veldig tett på strengene i flygelet, forteller han.
Med gode bånd og en god båndspiller er det bare å glede seg til en musikalsk hyrdestund av de sjeldne, skal man tro Terje Nilsen i Audio Aktøren.
- Den dynamikken som spolebånd gir, er jo helt sjuk, gliser han.
Disse bør du velge Det er likevel et offer Terje Nilsen er villig til å ta.- Jeg skjønner jo at folk er skeptiske til å ha disse svære spillerne i stua, men har man et eget lytterom – eller som jeg en egen butikk – så spiller ikke størrelsen så stor rolle. Resultatet er jo at du får musikk med en helt annen båndbredde enn digitalt. Du må opp i 32bit for å nærme deg, sier han ivrig.
Om kostnaden for bånd er stiv, så kan den også være det om du skal ha en splitter ny båndspiller.
- Det finnes nye spillere til en million kroner, og skal du ha en Ballfinger-spiller, så må du ut med over 200.000 kroner. Men det trenger ikke bli så dyrt. Du får kjøpt fullt overhalte og restaurerte proffspillere fra 30.000 kroner og oppover, så det trenger ikke være så dyrt å skaffe seg en spiller, poengterer han.
Hvis man har lyst til å prøve spolebånd, så mener Nilsen det viktigste er å velge en spiller som er to-spors og har mulighet for båndhastighet på 15 IPS( inches per second).
36 Stereo + 4 / 25