Stereo+ Stereopluss 2/2022 | Page 29

+ HIFI

» JBL L52 om JBL anbefaler 609mm !) som er fylt med bly og sand . Det gir et stødig og godt underlag for enhver høyttaler .
Avstanden til veggen behøver ikke være mer enn 25-30 før balansen mellom bassen og mellomtonen kommer på plass . Den tåler også å plasseres enda lenger ut på gulvet , og det gir en ytterligere forbedring i fokus og holografi , og særlig hvis høyttalerne samtidig er vinklet litt inn mot lytteposisjon . plasseringene betydelig i favør av å ha diskantene innerst . Det gir bedre fokus og holografi og en opplevelse av større åpenhet og flere detaljer . Prøv gjerne begge muligheter , men den samme opplevelsen hadde jeg også med L82 .
Delefrekvensen er lagt til 2,8kHz , mens impedansen er 4Ohm . Det bør ikke by på problemer for større forsterkere , men se opp hvis du har tenkt å koble til mer enn to stykker .
Det er ganske typisk for denne størrelsen høyttalere å ha en effektivitet i området rundt 85dB ved 1watt . Skal du ha tilstrekkelig skyv i bassen er det få andre veier å gå . Høyttalerne er oppgitt til å spille mellom 47Hz og 24kHz , også det ganske normalt for størrelsen .
JBL anbefaler forsterkere mellom 10 og 75watt , men det er ikke noe problem å bruke større forsterkere . Jeg koblet til en Hegel H590 og spilte så hybelkaninene fløy veggimellom , og fikk nok ut det meste av dere betydelig potensiale . Det gjør du ikke med en liten 20-30watt forsterker i økonomisegmentet , men det går heller ikke helt på trynet så lenge du ikke forsøker å spille høyt . Da sier høyttalerne fort fra om at du kanskje bør vurdere en større forsterker . Dynamikken komprimeres og lyden blir flatere , gråere og mindre presis når forsterkeren blir andpusten .
Veldig spillevillig
Høyttalerne til JBL gir meg en følelse at de virkelig liker å spille musikk , og få vist frem hvor morsomme de er . JBL L52 er ikke noe unntak . De spiller levende og stilig , og har den samme evnen til å underholde på alle typer musikk . Kanskje er det aller beste på moderne elektrisk og elektronisk musikk , der den kjappe og snappy bassen får vist seg aller best frem .
Høyttaleren kunne sikkert vært enda litt mer raffinerte , men det glemmer du fort når de begynner så spille favorittmusikken din . Det låter friskt og åpent , og til å være så kompakte er det imponerende trykk og punch i den nedre delen av fre-
Plassering
Høyttalerne egner seg godt for hylleplassering , men forsøk å få tak i noen myke dempeføtter . Det gjør lyden betydelig bedre med økt presisjon og med bedre fokus og holografi .
For å få det maksimale ut av høyttalerne er det imidlertid et par stødige stativer som gjelder , og de bør være i området rundt 60cm høye . Jeg henter frem et velprøvede par på nettopp 60 cm ( selv
29 Stereo + 2 / 22