Reportage I bagklogskabens klare lys
” Set i bagklogskabens lys, skulle vi måske have overhørt de konsulenter, der rådede os til at rive skolen ned,” siger Jan Prokopek Jensen. Østerlund Skole( 318 elever fra 0-10 klasse) blev opført i 1972 som nr. 2 skole i Nordborg. Man valgte at jævne skolen med jorden ved udgangen af skoleåret 2003, og overføre eleverne til Nordborg skole.
Frustrationen Anton Duus husker tydeligt frustrationen i august 2003.
” Da jeg sagde velkommen til eleverne i august 2003, anede jeg ganske enkelt ikke hvor mange elever jeg stod over for, og det var en meget, meget underlig situation,” husker Anton Duus.
Fuld opbakning
I tiden op til sommerferien 2003 var det lykkedes for en lille gruppe af forældre, at samle 130 børn til den nye friskole, hvor undervisningen startede i AGJ-skurvogne og frikvarterer foregik udenfor på en mark.
Stort set samtlige børn fra den nedlagte Østerlund Skole var indskrevet på den nye friskole( cirka 115 elever), og årsagen, som den nye Skoleleder på Friskolen Østerlund, Anne Grethe Jensen, Jan Prokopek Jensen og Anton Duus forklarer, handlede det om nærhed og den sikre skolevej som” de væsentligste grunde”.
Sekskantet bygget i træ
Friskolen Østerlund har i dag en nyopført skole – bygget af træ – efter inspiration fra Karlskov Friskole i Give Kommune, der selv samme måde er opbygget i sekskanter.
Skolen har kostet omkring 20 mill. kroner.
” Mange penge, men sidste år havde vi et overskud på 600.000 kr. og vi får hele tiden flere elever – så vi nu er oppe på 170 elever. Og nye kommer til stadighed til,” lyder de optimistiske toner fra Anne Grethe Jensen. Elevtilgangen skal også forklares med, at skolen har udvidet med 8. og 9. klasse de to seneste år.
København.
Skolen har i dag lærere med en jævn alders- og kønsfordeling. De fleste er tidligere folkeskolelærere fra kommunens skoler, men der er også kommet nye til: nyuddannede fra fastlandet og en enkelt akademiker fra