” I dag handler det om, at børnene har deres dagligdag i rammer de trives i – og nok så meget: at de to fagligheder, lærere og pædagog, samarbejder aktivt,” – og det er netop disse moderne tanker, der nu folder sig ud på Vissenbjerg skole.
” Vi har nu en skole, hvor børnene orienterer sig godt i tre grupper- indskoling, mellemtrin og overbygning – hvor de kender bygningerne, indretningen og området. Og i den mindste gruppe fungerer samarbejdet mellem lærere og pædagoger allerede fortrinligt, og det er det samarbejde – og den forståelse for hvad man kan tillægge værdierne i praksis- vi nu skal have overført til mellemtrinnet, og senere i overgruppen. Så Kolds skoletanker er såmænd sprællevende,” siger Per Helding Madsen med et skævt smil og fortsætter:
” Basis er nu på plads, for nu er der så meget personale på alle tre trin, så der kan udvikles teamsamarbejde på ganske mange måder – hvor vi har meget øje for, at børnene har brug for både specifikke aktiviteter og mere generelle, hvor det første kalder på fagligheder og det sidste på mere sociale- hvor børnene samarbejder mere på tværs i større grupper på tværs af flere årgange.”
Nye elever faldet godt på plads
Med hensyn til integration af de nye – cirka 300 elever fra de tre skoler, der nu er lukket – og samarbejdet med de nye forældre, er det gået” forholdsvis problemløst” efter Per Helding Madsens opfattelse.” Der har været nogle eksempler på forældre, der har haft ønsker om, at deres barn skulle gå i klasse med deres’ meget gode kammerat’ – men antallet af sådanne eksempler har været under 10 og i langt de fleste tilfælde gik ønskerne i sig selv igen, efterhånden som forældrene oplevede, at venskabet sagtens kunne fortsætte – og de nye kammerater også var meget spændende.”
Fritiden
Fremover er blikket derfor rettet mod fritiden, hvor såvel Per Helding Madsen og Lene Due mener, der skal gøres en særlig indsats.
” Vi har i årevis oplevet, at forskellige hold i f. eks. fodbold, håndbold og gymnastik havde svært ved at samle deltagere nok, så vi tror meget på, at den nye skole – hvor børnene kender hinanden og har deres daglige gang – vil betyde, at vi kan få deltagere fra hele kommunen, uanset hvor holdet oprettes. Og det skal også nok gå, stille og roligt – for i foreningerne er der gode trænere, der er meget du ´ s med den tanke. Men, det er noget vi skal have helt styr på,” siger de to samstemmende.
Besøg i byerne Gadsbølle, Bred og Skalbjerg( lukkede skoler) og Skallebølle( bevaret skole)
Turen gik til Gadsbølle, hvor det kan synes ganske forfærdeligt, for den lille by har mistet både skole og børnehave. Men med 4 km til Vissenbjerg og med en ny bro over landevejen, er den lille by nu blevet mere en del af Vissenbjerg og den gamle skole er overtaget af DSU( Danmarks socialdemokratiske Ungdom), er der stadig aktiviteter hele året rundt.
” Specielt om sommeren, hvor der er sommermøde, og der slås telte op på de gamle boldbaner,” fortæller Lene Due,