6
Miten amiksessa lisätään liikettä ?
6
• Työkyvyn ylläpitäminen , liikunta ja terveystieto -kokonaisuuden niukat tuntimäärät : Työkyky kuuluu kaikkiin tutkinnonosiin . Liikunnan opetus ei rajoitu pelkkiin liikuntatunteihin , vaan kaikkia oppimisympäristöjä kannattaa aktivoida liikkumista tukeviksi . Liikkumisen mahdollistaminen eri oppimisympäristöissä ja aktiivisen tekemisen lisääminen oppilaitokseen madaltavat kynnystä osallistumiseen ja aktivoivat nuoria myös huomaamatta . Samalla voidaan tehdä yhteistyötä ammattialojen ja liikunnan ja terveystiedon opettajien kesken sekä hyödyntää molempien ammattitaitoa työkyvyn ja hyvinvoinnin lisäämisessä .
Miten amiksessa lisätään liikettä ?
• Osallisuutta ja yhteisöllisyyttä edistämällä : Liikkuvan amiksen kautta lisättiin kannustavaa ilmapiiriä ja nuorille omaehtoisia tapoja liikkumiseen . Opiskelijat pääsivät arvioimaan oppilaitosympäristön liikuntamahdollisuuksia ja ideoimaan , millaisilla keinoilla ympäristöä voitaisiin aktivoida . Oppilaitokseen rakennettiin tiloja , jotka mahdollistivat omaehtoisen hengaamisen kaveriporukoissa ja edistivät sosiaalisen yhteisön muodostumista . Nuoret saivat itse päättää , millaisessa tilassa ja miten liikkuvat . Opiskelijoita ja opettajia laitettiin yhdessä pohtimaan , millä keinoin ja välinein päästäisiin parempiin tuloksiin fyysisen jaksamisen suhteen . Kun nuoret pääsevät itse suunnittelemaan ja toteuttamaan , toiminnasta tulee nuorten näköistä ja heitä motivoivaa .
• Työkykyä tukemalla : Liikkuvan amiksen tarkoituksena on lisätä ennaltaehkäisevää toimintaa nuorten työkyvyn tukemiseksi . Liikkuva amis esitteli niin opiskelijoille kuin henkilöstölle uusia tapoja liikkua ja lisätä tuttuihin ympäristöihin erilaisia aktiivisuutta tukevia toimintoja : nyrkkeilysäkkejä , leuanvetotankoja ja pingispöytiä lisättiin taukotiloihin ja luokkatiloihin hankittiin tasapainolautoja ja jumppapalloja . Eri alojen opetuksen osana opeteltiin hyödyntämään taukoliikuntaa sekä rakennettiin ja muokattiin tiloja liikkumiseen .
• Yhteistyötä edistämällä : Liikkuvan amiksen aikana tehtiin tiivistä yhteistyötä opettajien ja ohjaajien kesken . Ammattiaineiden opettajat olivat mukana pohtimassa ja ideoimassa fyysisen aktiivisuuden lisäämistä . He myös kokivat nuorten työkyvyn edistämisen tärkeänä osana ammatillista koulutusta . Työkykyosaamisen vahvistaminen edellyttää koko henkilöstön yhteistyötä erityisesti ammatillisten aineiden opettajien ja liikunnan ja terveystiedon opettajien kesken .
• Tutkintoalat huomioimalla : Eri tutkintoalojen ja toimipisteiden huomioiminen on yksi onnistumisen tekijä . Rakennusalan , sosiaali- ja terveysalan ja logistiikka-alan opiskelijat ideoivat omiin toimipisteisiinsä toimintaa , jolla voi edistää omaa työkykyä omalla alalla . Esimerkiksi rakennusalan opiskelijat rakensivat itselleen työsaliin tilan , jossa voi pelata pingistä , roikkua leuanvetotangossa ja viettää aikaa .
• Matalan kynnyksen liikkumista mahdollistamalla : Tavoitteena oli matalan kynnyksen liikkumisen lisääminen oppilaitoksen arkeen . Tavoitteita ei asetettu korkealle . Niin henkilöstöllä kuin opiskelijoilla oli mahdollisuus tutustua erilaisiin lajeihin , joiden kautta pystyi löytämään oman tavan liikkua . Tempausten ja tapahtumien aikana liikuttiin yhdessä eikä kilpaileminen ollut tärkein juttu .
• Johdon tuella : Tärkeä Liikkuvan amiksen mahdollistava tekijä oli johdon tuki . Johdolta saatu kannustus ja hyväksyntä toiminnalle mahdollisti resurssit sekä suuntaviivat sille , että toimintoja päästiin kehittämään . On tärkeää , että henkilöstö kokee , että heillä on lupa liikkua ja liikuttaa . Näin luodaan kehittävää ilmapiiriä liikkumisen mahdollistamisen ympärille . Johdon hyväksynnällä on tärkeä merkitys .
• Koko henkilöstön voimalla : Liikkuvaa amista tehtiin yhdessä . Mitä suurempi joukko osallistuu nuorten liikuttamiseen , sitä motivoivampaa se nuorille on . Henkilöstöä innostettiin pitämällä huolta myös heidän hyvinvoinnistaan : henkilöstön hyvinvointi heijastuu opiskelijoihin . Henkilöstölle järjestettiinkin omia toimintapäiviä . Samalla pyrittiin lisäämään tietoisuutta siitä , mikä merkitys liikkumisen edistämisellä ammatillisessa koulutuksessa on . Liikkeen lisääminen oppimisympäristöissä ei vaadi suuria tekoja – koko henkilöstö voi lisätä pienillä teoilla nuorten hyvinvointia . Kuten Sanna Heino artikkelissaan toteaa , koko henkilökuntaa tarvitaan esimerkeiksi , kannustajiksi , tukijoiksi , motivaattoreiksi ja mahdollistajiksi .