Hyvinvointipäivillä kohdattiin moniammatillisesti
Ammatillisen koulutuksen hyvinvoinnin
Nuorta voi tukea aidolla läsnäololla , olemalla peilinä ja rohkaisemalla kohti tavoitteita
” Nuoruus on huima edistäjät kokoontuivat marraskuussa Tampereelle opiskeluhyvinvoinnin kehittämispäiville . Hyvän vuorovaikutuksen ja kohtaamisen edellytyksiä päästiin hyvinvointipäivillä pohtimaan ennätyksellisesti 200 osallistujan voimalla .
Hyvinvointipäivillä iso merkitys on aina vertaiskohtaamisilla . Kohtaamisissa jaetaan hyviä
On rikastuttavaa , että kohtaamme mahdollisuus ” ja toimimme erinäköisten , eri-ikäisten ja erilaisesti asioita arvottavien ihmisten kesken , vaikka se ei aina ihan helpolta tuntuisikaan . Psykologi ,
psykoterapeutti Tiina Röning rohkaisi kuulijoitaan Hyvinvointipäivillä läsnä olevaan ja kohtaavaan vuorovaikutukseen nuorten kanssa . toimintamalleja ja arjen kokemuksia . Omaan työhön saa voimia , kun kuulee , että muuallakin painitaan samanlaisten asioiden kanssa ja keinoja haasteisiin löytyy .
Hyvinvointipäivien teemana oli marraskuussa kohtaamisen taito : Opiskelija kutsuu . Kuka kuulee ? – Kohtaamisen taito oppilaitoksen arjessa . Puheenvuoroissa kuultiin muun muassa kognitiivisen ergonomian haasteista , päihteiden puheeksiotosta opiskelijoiden kanssa , somen mahdollisuuksista sekä arjen työkaluista erilaisten opiskelijoiden kohtaamiseen .
Puheenvuorojen lisäksi päiviin oli varattu aikaa kollegakohtaamisille ja verkostoitumiselle . Tapahtumaan oli viritelty myös hyvinvointitori , jossa tukimateriaaleineen mukana olivat EHYT ry , Mieli ry , Nuoska ja oppilaitosnuorisotyö , Xamk / Juvenia ja MLL Järvi-Suomen piiri / Triangeli-hanke , SAKU ry sekä SAKUstars 2024 . Torstaina järjestettiin viisi työpajaa , joissa osallistujat pääsivät jakamaan kokemuksia , ideoita sekä oman oppilaitoksen toimintamalleja .
12
Nuoruusiässä aivojen kehitys on valtavaa . Aikuisuuteen siirtymisessä nuoret kaipaavat inspiroivia esimerkkejä , jotka vahvistavat nuoren uskoa omien tavoitteidensa saavuttamiseen . Tiina Röning vertaa elämää laivaksi , jota jatkuvasti lastataan elämän seilauksessa tarvittavilla valmiuksilla .
-Nuoruus on huima mahdollisuus . Siellä on monia kehittymiskohtia , joissa muutos on mahdollinen . Aikuisen tehtävänä on suojata nuoren kehitystä . Yhteisö vaikuttaa nuoreen toimintakulttuurin kautta ja toimii terveenä peilinä vuorovaikutuksessa , muistuttaa Röning .
On tärkeätä , että nuori tulee vuorovaikutuksessa nähdyksi , eikä vuorovaikutuksessa hyviä sanoja kannata säästellä . Niillä ihmisillä , jotka näkivät sinut nuorena ja kehuivat tai haastoivat , on suuri merkitys tulevaisuuteen .
-Elämän kuvaamisessa voidaan käyttää laiva-metaforaa . Laiva pitää sisällään perustemperamentin , jolla lähdetään matkaan . Läpi elämän laivaan lastataan taitoja ja toimintamalleja , joilla arjessa toimitaan ja selvitään . Sää on matkanteossa osa-alue , johon emme voi vaikuttaa , mutta valmistautua voimme .
Turvallinen ryhmä rohkaisee luovuuteen Psykologisen turvallisuuden tunteen vahvistamisella voidaan vaikuttaa paljon ryhmän
toimintaan . Tiina Röning listaa psykologisen turvallisuuden näkyvän ryhmän vuorovaikutuksessa , yhteistyön luonteessa , riskinotossa , luovuudessa sekä suhtautumisessa virheisiin ja erilaisuuteen . Turvallinen ryhmä antaa mahdollisuuksia tuoda näkemyksiä esille ja suunnitella uutta ilman pelkoa naurunalaiseksi joutumisesta .
-Hyvä ruokkii hyvää ja toista kunnioittava kohtaaminen kuuluvat turvallisen ryhmän ajatusmalleihin . Turvallinen ryhmä on yksi selitys siihen , miksi jotkut ryhmät luovat uutta ja toiset ryhmät jumittavat . Paremmin pärjäävät ne tiimit , joissa uskalletaan kokeilla .
Röning muistuttaa oppimisen mahdollisuuksien tarjoamisen tärkeydestä . Yhteistyötä ja yhteisten tavoitteiden saavuttamista myös aina helpottaa , kun tiedetään , millaisilla pelisäännöillä tavoitteisiin pyritään .
-Nuori saa olla keskeneräinen . Meidän tehtävänämme on luoda yhdessä osaamispankkia eri tilanteisiin . Olla se syli , jossa asiat tapahtuvat . Esimerkiksi valmentajana kertaan aina ryhmälle perussosiaalisia taitoja . Hyvä ohjesääntö onkin , että älä pyydä sitä , mitä et ole opettanut .
-Ristiriitatilanteissa kohtaamisessa tärkeää on muistaa , että vaikka tuomitsee väärän toiminnan , niin silti hyväksyy toisen osapuolen ihmisenä . Ihmiselle tulee antaa oppimisen