SAKU ry | Action! 1/2022 | Page 12

Toiminnan tavoitteena työkykyinen ammattilainen –

SAKU ry uudisti strategiansa

Mitä on tapahtunut vuoteen 2025 mennessä , kun voimme sanoa , että hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä edistävä toiminta on vakiintunut osaksi ammatillista koulutusta ? Tällä kysymyksellä lähdettiin liikkeelle SAKU ry : n strategiaprosessissa keväällä 2020 . Vastauksia haettiin laajasti SAKU-toimijoita ja sidosryhmiä osallistaen , ja jäsenistö hyväksyi uuden strategian vuosikokouksessa marraskuussa 2021 .
Teksti : Saija Sippola Kuvitus : Johanna Vuorenmaa / Hehku Visual
SAKU ry : n strategiatyön käynnistivät ja viimeistelivät järjestön hallitus ja toimiston väki , mutta matkan varrella verkkodialogiin kutsuttiin mukaan myös SAKU ry : n kehittämisryhmät ja yhteyshenkilöt , opiskelijat , opetushallinnon edustajat , järjestökumppanit ja muut sidosryhmät . Erilaisia ajatuksia , toiveita ja ehdotuksia SAKU ry : n toiminnan kehittämiseen saatiin yhteensä sadoilta ihmisiltä .
Verkkodialogissa nousi esille paljon jo aiemmalta strategiakaudelta tuttuja tavoitteita ja painopisteitä : työelämäyhteistyö , yhteyshenkilötoiminnan tukeminen , opinnollistaminen jne . Toiminnan kehittämisen tueksi saatiin kuitenkin myös paljon uusia näkökulmia ja punaisia lankoja .
Kumppanuus , oppilaitoskulttuuri , opinnollistaminen ja toiminnan hyödyt Toiminnan visioksi tiivistettiin ” työkykyinen ammattilainen ”. Siihen pyritään toimimalla koulutuksen järjestäjien aktiivisena kumppanina ja vahvistamalla oppilaitoskulttuuria sellaiseksi , että se tukee henkilöstön ja opiskelijoiden työkykyä . Työtä tehdään vahvasti verkostoituen ja sidosryhmien osaamista hyödyntäen . Tuemme myös opiskelijoiden omaa osallisuutta ja laajaa yhteyshenkilöverkostoamme kautta maan .
Jatkossa haluamme kiinnittää SAKU ry : n toiminnan entistä vahvemmin oppilaitosten arkeen , osaksi rakenteita . Opiskelijoille tarjottavat palvelut tuottavat heille monenlaista osaamista , ja SAKU ry : n ja oppilaitosten yhteinen tehtävä onkin opinnollistaa osallistuminen SAKU ry : n työkykyä ja hyvinvointia edistävään toimintaan .
Viestinnässä pyrimme aiempaa paremmin tiivistämään SAKU ry : n ydinviestit ja toiminnasta saatavat hyödyt . Eli sen lisäksi , että kerromme mitä SAKU ry tekee ja tarjoaa , muistamme kertoa myös sen , mitä hyötyä siitä kaikesta on .
12
• Miten varmistamme toiminnan vaikuttavuuden ? SAKU-toiminnan on tuotava lisäarvoa koulutuksen järjestäjän toimintaan . Lisäarvoa varmasti syntyy jo nyt eikä sitä varten ole välttämätöntä kehittää uutta toimintaa , mutta lisäarvon viestimisessä ja sen sanoittamisessa on kehitettävää .
• Mikä on se SAKU-paketti , jota koulutuksen järjestäjille tarjoamme ? Onko siihen helppo tarttua ja viedä osaksi arkea vai onko sitä turhan vaikea hahmottaa ?
• Ihmiset tekevät järjestön . Miten sitoutamme oppilaitosjohdon toimintaan ? Tarjoamme riittävästi tietoa ja tukea , jotta henkilöstö motivoituu hyödyntämään SAKU ry : n palveluja ?
• Opiskelijoiden hyödyntäminen toiminnan kehittämisessä ja markkinoinnissa on jäänyt vielä vähäiseksi . Miten saataisiin opiskelijakunnat aktiivisesti mukaan ?