Revista simpozionului Eficiență și calitate în educație - 19 mai 2017 Eficiență și calitate în educație | Page 143

Formalismul școlii ne-a inoculat adesea ideea că procesul de învățare se desfășoară ca oricare altul, după reguli stricte: profesorul își urmează cu rigoare programa, iar elevii au datoria de a răspunde satisfăcător așteptărilor atunci când sunt evaluați. Or, nu este deloc așa, căci oamenii, deși într-o oarecare măsură asemănători, sunt personalități diferite, cu nevoi și preferințe diferite. Tot de la Dorina Sălăvăstru aflăm că „ În clasă se învață mai mult decât o materie, se învață o lecție de viață. Profesorul stimulează și întreține curiozitatea elevilor pentru lucruri noi, le modelează comportamentele sociale, le întărește încrederea în forțele proprii și îi ajută să își găsească identitatea. Realizarea acestor sarcini depinde de măsura în care profesorul posedă calitățile și competența necesare centrării cu precădere pe așteptările, trebuințele și interesele elevilor.”
René Hubert afirmă că vocația pedagogică este caracterizată de trei elemente: iubirea pedagogică, credința în valorile sociale și culturale, conștiința responsabilității față de copil, față de patrie, față de întreaga umanitate. O altă idee care susține importanța unei personalități complete și a unui comportament în permanență revizuit din partea cadrului didactic, preluată în cartea „ Psihologia educației” a Dorinei Sălăvăstru de la Pantelimon Golu, este că „ aptitudinea pedagogică înseamnă foarte multe lucruri: erudiție și cunoștințe de specialitate, dar și cunoașterea practică a psihologiei individuale a elevilor; priceperea de a transmite cunoștințe, dar și capacitatea de a relaționa afectiv cu elevul și cu microgrupul de elevi, inteligență spontană și inspirație de moment în luarea unei decizii, precum și mânuirea conștientă a mecanismelor capabile să optimizeze actul educațional. Aptitudinea pedagogică este o sinteză de factori înnăscuți și dobândiți. Ea conferă o mare flexibilitate comportamentului didactic, favorizând o adaptare rapidă și ușoară la cerințele unei situații educative.”
În cele ce urmează ne vom ocupa mai îndeaproape de elementele care creionează personalitatea profesorului, pentru a evidenția cum influențează aceasta demersul de învățare a materiei de către elevi.
2. Personalitatea cadrului didactic
Eficiența și succesul oricărei activități sunt asigurate de calitățile de care dispune coordonatorul, pionul principal al acesteia. Nici managementul clasei nu face excepție de la regulă, căci nu putem purcede la analiza sa fără a avea în vedere personalitatea celui care modelează și valorifică tot ceea ce se întâmplă în clasa de elevi, cadrul didactic.
Romiță Iucu s-a ocupat de studierea îndeaproape a elementelor care influențează personalitatea cadrului didactic, analizele la care a ajuns demonstrând că plasticitatea și flexibilitatea a ceea ce el numește personalitate de bază sunt principalele caracteristici ale personalității cristalizate a profesorului. Aceasta presupune existența mai multor componente de bază, cum ar fi:-Competența științifică, ce implică abilități necesare pentru manipularea cunoștințelor, informație științifică selectată, veridică, actualizată, precisă, capacități de transmitere a cunoștințelor, inteligență, dar mai ales înțelepciune, experiență didactică flexibilă, competență – multiple și variate strategii rezolutive, aptitudini pentru cercetare, experimentare și control, inițiativă și obiectivare în evaluare, capacități și strategii creative, operații mentale flexibile și dinamice, capacități de transfer și aplicare.-Competența psihosocială, care înglobează capacitatea de a stabili fără dificultate relații adecvate cu elevii, adaptarea la roluri diverse, capacitatea de comunicare lejeră și eficientă( atât cu grupul, cât și cu indivizii, separat), abilități de utilizare și drămuire adecvată a forței și autorității, disponibilități de adaptare la variate stiluri educaționale, precum și entuziasm, înțelegere și prietenie.-Competența managerială, care se referă la capacitatea de influențare a clasei( în general) și a ficărui elev( în particular), abilități de planificare și proiectare, forta și oportunitatea
143