CADRUL DIDACTIC – MANAGER AL CLASEI DE ELEVI
Corina Codruța Pavelescu, Colegiul Național „ Gheorghe Lazăr” Sibiu
Abstract: Choosing to be a teacher is a matter of knowledge, skills and rigour but being a really good teacher requires commitment and responsibility, it might be something that you either possess or not. Having good knowledge of a subject matter doesn’ t make you a good teacher, transmitting it conscientiously makes you a good one. The personality of a teacher has always had a powerful impact on a student’ s preferences and character. Moreover the relationships teacher-student can influence not only the learning environment but also the student’ s approach to that subject. We must not forget that a teacher is managing a group of people, all different from one another, who have to focus on a common goal. This is mainly done through planning, organizing, controlling and advising but also through evaluation and educational decision. They all contribute to outlining the decisive role of the teacher in the learning process, a process which prepares students not only for the future job but also for life.
Key words: knowledge, commitment, personality, planning, controlling, evaluating, job, life.
Motto: „ Mai ales să-ți amintești aceasta, Nicolae Apostol! N-are să te întâmpine nimeni cu pâine și sare, nici cu urale și flori. ranșa noastră cere un eroism fără glorie. Un eroism mărunt, de toată ziua. Câteodată mă simt vinovat, Nicolae! Cât timp vă am elevi, datoria mă face să vă povestesc numai despre lucruri frumoase, răspunderi mărețe, o viață model ca pentru o povestire cu morală de abecedar. Când vă văd plecând în lume însă, mi se strânge inima, Nicolae! Știu ce vă așteaptă. De aceea vă sărut pe frunte, ca pe niște flăcăi porniți la bătălie, unde mulți sunt osândiți să cadă răpuși. Tu n-ai să fii însă dintre aceia. În atâția ani tea cunoscut bine. Am toată nădejdea. Ești un flăcău tare. Îți dau numai un sfat, Nicolae. Taina, mă înțelegi tu? Taina e să nu deznădăjduiești de la cea dintâi dezamăgire și să n-aștepți nimic de la nimeni. Nimic, decât de la tine!...”( Cezar Petrescu, Apostol)
1. A fi profesor; meserie sau vocație?
În Dicționarul explicativ al limbii române, meseria apare definită ca „ profesie sau îndeletnicire bazată pe un complex de cunoștințe obținute prin școlarizare și prin practică, care permit celui care le posedă să execute anumite operații de transformare și de prelucrare a obiectelor muncii sau să presteze anumite servicii”, pe când vocația este o „ aptitudine, chemare, predispoziție pentru un anumit domeniu de activitate sau pentru o anumită profesie”.
Alegerea meseriei nu e întotdeauna un lucru ușor, și asta pentru că e posibil ca decizia de a profesa într-un anumit domeniu să nu coincidă întocmai cu vocația acelei persoane. Din această cauză, întâlnim adesea cazuri de oameni care parcă se simt limitați, îngrădiți, încătușați la locul de muncă, oameni pe a căror față se citește dezamăgirea, plictisul, lipsa de poftă de viață. Această atitudine se transmite involuntar celor din jur, generând o stare de negăsire a sensului existenței. Dacă există domenii în care această atitudine nu are repercursiuni atât de percutante în personalitatea celor asupra cărora munca se răsfrânge, nu putem afirma același lucru despre profesori. Dat fiind că aceștia modelează creativitatea elevilor, stimulează agerimea minții în soluționarea problemelor, oferă modele de conduită în societate, modul în care se comportă în clasă, în școală, dar și în afara acestui mediu are o influență considerabilă în formarea viitoarelor personalități. De aceea, aspiranții la acest drum, trebuie să fie conștienți de la bun început că parcursul nu va fi unul ușor pentru cei care nu sunt croiți din aluatul necesar unei asemenea munci. În acest sens, Dorina Sălăvăstru afirmă că „ A fi profesor înseamnă un risc asumat. Și asta deoarece pregătirea pentru a preda, pentru a-i învăța pe alții cum să învețe este o operă niciodată încheiată și care implică multă răbdare, multe momente de incertitudine, de descurajare și multe ore de studiu, iar rezultatele nu pot fi măsurate nici cantitativ și nici imediat. Totuși, la capătul acestui drum te pot aștepta multe bucurii și satisfacții.”
142