REVISTA NAȚIONALĂ „ PRO-GT ” NR . 2 / 2023
Doar așa vom ajunge să dezvoltăm acel set de abilități care să ne dea viitori cetățeni activi , pregătiți pentru condițiile social-economice ale lumii în care trăim . Elevii au nevoie de dezvoltarea abilităților necesare lumii în care trăim .
O nouă abordare a actului de învățare este cu atât mai necesară cu cât , acum , s-a schimbat și modul în care elevul se raportează la vechile metode . Noua generație rezonează cu un alt tip de predare – dinamic , creativ , digitalizat . Nu mai putem să le cerem elevilor să fie doar receptori , într-o lume în care informația este peste tot , iar ei au nevoie să treacă la un alt nivel de înțelegere . Tinerii de azi au nevoie să conecteze noile cunoștințe pe care le învață cu informațiile pe care le dețin deja și , mai mult , să le aplice într-un mod natural și la îndemână . Nu vor mai apela la un profesor pentru răspunsuri , așa că va trebui să-i învățăm cum să învețe singuri .
Astfel , ajungem la alt aspect foarte important în cultura școlii - rolul profesorului . Și e imperios necesar ca aceștia să înțeleagă clar : schimbarea începe cu ei , cu modul în care se raportează la menirea lor , la elevi , la actul educational . Deja mii de dascăli au înțeles asta și cer schimbare , dacă vrem să le oferim copiilor o șansă reală de succes în viață . Deoarece , pentru a pune bazele învățării pe tot parcursul vieții , este nevoie de deprinderea unor abilități încă din școală .
Într-o școală modernă ( în viziunea pe care eu o creionez , ținând cont de cerințele zilei de azi și de mâine ) primii care trebuie să conștientizeze nevoile elevilor , să-și modernizeze și adapteze metodele de predare-învățare , astfel încât să poată clădi solid cea mai importantă abilitate , cea care îi va ajuta în orice moment al vieții , capacitatea de a învăța , sunt profesorii , educatorii . Ei trebuie să iasă din tiparele clasice , să își întoarcă privirea de la tablă către clasă , către fiecare elev . Practic să iasă din rutină , din zona de confort , dar și din postura de victimă a unui sistem care nu îi încurajează să susțină inovația , să treacă dincolo de rolul clasic și să devină mentori . Relația profesor-elev ar trebui să fie bazată în primul rând pe respect , iar acesta vine din admirație , nu din frică . Este nevoie de o conexiune reală , profesorul trebuie să înțeleagă provocările elevilor și să identifice acel limbaj pe înțelesul lor , astfel încât să îmbunătățească calitatea actului educațional . Într-o altă ordine de idei , scoala ideală presupune și o cultură organizațională de calitate . Cultura organizațională poate fi definită drept un complex specific de valori și credințe conducătoare , principii și norme acționale , căi de gandire , înțelesuri , specifice membrilor unei organizații care determină modurile în care aceștia se vor comporta în interiorul și în afara organizației . Acestea sunt transmise viitorilor membri drept corecte și aproape imuabile .
Aspect oficial : Instituțiile de învățământ ar trebui să se impună printr-un aspect exterior și interior bine îngrijit . Sălile de clasă și coridoarele se vor remarca printr-un aspect modern , atrăgător și plăcut prin culorile pastelate și mobilierul nou ; de asemenea , elevii ar avea acces la tehnologie și materiale utile dezvoltării lor pe toate planurile . Lucrul în echipă ar fi valorificat la maxim , date fiind beneficiile de pe urma cooperării și inițiativei din cadrul tehnicilor de grup .
Logo : „ Școala viitorului ”! Se alege un logo care să pună în evidență faptul că o școală bună pregătește tinerii pentru viață , dezvoltându-le abilitățile de a învăța , rezolva și comunica , pentru a-și descoperi acele resurse interne care să-i ghideze pe parcursul vieții , ca viitori cetățeni activi ai mediului în care vor trăi .
Valori : Personalul școlii ar fi orientat înspre inovație și calitatea procesului de invatamant . Școala va promova respectul și sprijinul reciproc , onestitatea și loialitatea față de colegi , conducere și organizație . Valorile constituie suportul ideatic al elaborării unui complex de norme , reprezentări și înțelesuri , împărtășite de către membrii unei organizații . Liderul școlii va cultiva în primul rând spiritul de echipă și echitatea . Colegii ar activa într-un ambient securizant , în care ar domni liniștea , înțelegerea și inovația . Încurajarea cadrelor didactice debutante ar fi un alt punct demn de amintit ; acestea din urmă ar beneficia de un program de mentorat , în care ar face schimb de idei și ar prelua din experiența
39