Revista Pro-GT nr. 2 - 2023 | Page 39

REVISTA NAȚIONALĂ „ PRO-GT ” NR . 2 / 2023
c ) precedată de cel puțin două inspecții școlare curente eșalonate pe parcursul celor 4 ani , toate apreciate cu calificativul „ Foarte Bine ”.
După aceste etape cadrul didactic are de elaborat o lucrare metodico- științifice , sub îndrumarea unui coordonator științific stabilit de instituția de competențe în domeniu .
După terminarea lucrării metodico-științifice , aceasta se va susține , în fața unei comisii instituite , conform metodologiei Ministerului Educației Naționale .
Persoanele didactice care nu promovează examenul pentru obținerea gradului didactic II și gradul didactic I , au posibilitatea la un interval de 2 ani școlari să repete etapele .
În cariera didactică fiecare profesor parcurge diferite etape , are anumite aspirații în a evolua din punct de vedere profesional , pentru a fi recunoscut social , remunerat și pentru a avea satisfacția sufletească asupra muncii depuse și realizărilor trăite alături de elevi . În vederea îmbunătățirii activității profesionale , cadrele didactice urmează diverse cursuri de perfecționare , programe de formare continuă , menite să valideze schimbarea valorilor și principiilor educației , pentru a demonstra că aceasta este o investiție permanentă propria persoană .
Cum arată școala care conduce la excelență în educație ?
Prof . înv . preșcolar , Tanase Simona Grădinița cu Program Prelungit „ Sf . Sava ”, Iași , județul Iași
Atunci când se vorbește despre școală , cuvântul care sintetizează gândurile , trăirile , atitudinile , proiectele și demersurile practice este „ responsabilitate ”. Acesta este un sentiment profund care nu trebuie să își piardă din intensitate , nici când este vorba despre profesori , nici când este vorba despre elevi .
O școala ideală învață elevii să învete , pentru ca aceștia să cunoască cum să se integreze , perfecționeze și să se autodepășească , astfel încât să fie stimulate resursele creative specifice fiecărui tânăr , încurajându-se studiul , căutarea , cercetarea , creația , autoeducația și autoinstruirea . Pentru că trăim într-o societate în continuă schimbare și pentru că elevii și părinții acestei perioade cer schimbarea sistemul de educație , este imperios necesar să conjugăm eforturile în a afla cum trebuie să arate școala ideală , dar , mai ales , cum ar trebui să fie profesorul : un mentor care să îi ajute să facă performanță și care să fie tovarăș de drum elevilor în pregătirea pentru viață . Unitatea de învățământ care primește elevii apare ca un loc în care se învață cum funcționează lumea . Un mediu în care ne putem îmbunătăți pe noi înșine și mediul înconjurător și care ar permite elevilor , dar și profesorilor să exploreze fiecare aspect al vieții , conducându-ne către orice dorim să facem în viață . Pentru că viața este o experiență continuă de învățare , iar educația este o parte importantă a acestui lucru .
Pentru că scopul educației este de a obține viitori cetățeni activi , cu valori aliniate la cele europene , adaptați condițiilor economice și sociale ale secolului nostru , o școală ancorată în anii în care trăim trebuie să să dezvolte un set de abilități cum ar fi responsabilitatea , colaborarea și conștientizarea de sine . Categoric , dacă ne dorim o educație centrată pe nevoile și aspirațiile celui care învață , avem nevoie de profesori care să fie mentori și facilitatori în procesul de învățare , profesioniști în educație . Dar pentru aceasta , înainte de toate , trebuie să luăm în considerare schimbarea din temelii a mentalităților .
38