REVISTA NAȚIONALĂ „ PRO-GT ” NR . 2 / 2023
După Ph . Champy și Chr . Eteve , evaluarea unei activități de formare inițială sau continuă prezintă mai multe niveluri : - evaluarea satisfacției stagiarului , plecând de la interviuri sau chestionare ; - evaluarea achizițiilor făcute pe parcursul sau la sfârșitul formării ; - evaluarea competențelor însușite , efectuată pe teren , după formare ; - evaluarea efectelor la locul de muncă al formatului .
Rodica Niculescu definește evaluarea profesională astfel : „ evaluarea este un act pedagogic de apreciere prin note , calificative , clasificări , puncte , a unor / unei activități didactice , educative etc . desfășurate de un cadru didactic ”. L . Gliga afirmă că în România sistemul de evaluare a cadrului didactic este unul deficitar . Legea Nr . 1 / 2011 privind Statutul Personalului Didactic prevede că activitățile de perfecționare presupun parcurgerea obligatorie a unor stagii de formare profesională .
Definitivatul în învățământ este organizat de către Ministerul Educației Naționale , conform unei metodologii aprobate de minister și se poate obține de către cadrele didactice care se află în perioada stagiului practic cu durata de 1 an școlar , având în această perioadă funcția de bază în învățământ .
Definitivatul se desfășoară în două etape : a . prima etapă constă într-o probă eliminatorie realizată de către inspectoratele școlare din fiecare județ . Aceasta are rolul de a evalua activitățile profesionale la nivelul unității de învățământ . Cadrul didactic va susține două inspecții speciale la clasă și va prezenta un portofoliu profesional personal cu documente conform unei grile de evaluare ; b . a doua etapă se realizează la finalizarea stagiului practic cu durata de un an școlar și constă într-o probă scris , bazată pe o tematică și o bibliografie aprobată pentru fiecare specialitate în parte de către Ministerul Educației Naționale , cuprinzând disciplinele : Limba și literatura română , Metodică și noțiuni și elemente de pedagogie .
Personalul didactic se poate prezenta la examenul de definitivat în trei sesiuni , în cel mult 5 ani de la începutul primului stagiu de practică . Personalul didactic care nu obține definitivatul în învățământ pierde calitatea de titular devenind profesor debutant pe perioadă determinată .
Cadrul didactic care a obținut definitivatul în învățământ , este numit profesor cu drept de practică în învățământul preuniversitar .
Cadrele didactice care vor să evalueze în carieră și să se dezvolte profesional , se vor înscrie la gradul didactic II , apoi urmand și gradul didactic I .
Pentru obținerea gradului didactic II , cadrele didactice trebuie să aibă o vechime de cel puțin 4 ani predați la catedră , după obținerea definitivatului în învățământ . Gradul didactic cuprinde următoarele etape : o inspecție școlară specială , urmată de cel puțin două inspecții școlare curente eșalonate pe parcursul celor 4 ani . Un test elaborat și aprobat de către Ministerul Educației Naționale , pe baza unei bibliografii speciale pentru fiecare specialitate , cu abordări interdisciplinare și de creativitate . Ultima probă constă într-o probă orală , care cuprinde elemente de psihologie , dar și sociologie educațională pe baza unei programe elaborate de Ministerul Educației Naționale .
Gradul didactic I cuprinde următoarele probe : a ) pe baza unei tematici și biografii speciale disciplinei de specialitate , aprobate de Ministerul Educației Naționale , cadrele didactice se vor prezenta la un colocviu de admitere ; b ) urmează apoi o inspecție la clasă ;
37