Revista CatLife nr.2/2017 Revita CatLIFE nr 2-2017- | Page 35

®
®
FortiFlora ®
Suplimentarea cu E . faecium SF68 ( 4bE1705 ) ( FortiFlora ®) ajută la susţinerea sistemului imunitar
1 . S-a demonstrat că E . faecium SF68 ( 4bE1705 ) din FortiFlora ® stimulează atât sistemul imunitar local , cât şi pe cel sistemic ( Benyacoub J et al ., 2005 )
• Metoda : Şoarecilor le-a fost dat fie placebo , fie E . faecium SF68 timp de 7 zile , înainte de a fi inoculaţi cu Giardia .
• Rezultate : Şoarecii din grupul SF68 au avut atât un răspuns îmbunătăţit al imunităţii umorale ( producţie crescută de anticorpi specifici anti-Giardia IgA intestinal şi IgG în sânge ), cât şi un răspuns imun celular îmbunătăţit ( procent crescut de celule CD4 + T în plăcile Peyer şi în splină ). În plus , grupul SF68 a prezentat atât o reducere semnificativă a trofozoiţilor activi în intestinul subţire , precum şi reducerea expulzării antigenilor Giardia fecali .
• Concluzie : Acest studiu subliniază abilitatea tulpinii E . faecium SF68 de a stimula sistemul imunitar atât la nivel mucos , cât şi sistemic şi arată mecanismele prin care acest probiotic combate patogenii in vivo , demonstrând marele potenţial al tulpinii SF68 de a preveni potenţialele infecţii intestinale cauzate de protozoare .
2 . S-a demonstrat că E . faecium SF68 ( 4bE1705 ) din FortiFlora ® are efecte pozitive imuno-modulatoare la pisici ( Veir JK et al ., 2007 )
• Metoda : Puilor de pisică le-a fost administrat E . faecium SF68 cu un potenţiator de palatabilitate sau doar un potenţiator de palatabilitate ( placebo ) zilnic începând de la vârsta de 7 săptămâni , timp de 20 de săptămâni . A fost monitorizat răspunsul la vaccinul combinat viu modificat ( pentru FHV-1 , calicivirus şi virus FPV ) administrat la 9 şi 12 săptămâni de viaţă .
• Rezultate : Procentajul de limfocite CD4 + a fost semnificativ mai mare în grupul SF68 .
• Concluzie : Creşterea limfocitelor CD4 + demonstrează efectele sistemice imuno-modulatoare ale probioticului E . faecium SF68 la puii de pisică .
3 . S-a demonstrat că E . faecium SF68 ( 4bE1705 ) din FortiFlora ® îmbunătăţeşte funcţiile imune specifice la puii de câine (( Benyacoub J et al ., 2003 )
• Metoda : Puii de câine au fost hrăniţi zilnic cu o doză de placebo sau cu probiotic E . faecium SF68 , de la înţărcare până la vârsta de un an . Aceştia au fost vaccinaţi utilizând un vaccin viu atenuat împotriva virusului canin CDV ( Canine Distemper Virus ), administrat la vârstele de 9 şi 12 săptămâni . Probele de fecale şi de sânge colectate la intervale regulate au fost analizate pentru IgA fecal , IgG şi IgA circulator şi subseturi de celule limfoide .
• Rezultate : IgA fecal şi IgG circulator specific vaccinului CDV au avut valori mai mari în grupul probioticului faţă de grupul de control . Proporţia de celule mature B ( CD21 +/ complexul major de histocompatibilitate ( CMH ) clasa II +) a fost , la rândul lui , mai mare în grupul probiotic .
• Concluzie : Aceste rezultate confirmă un efect pozitiv al E . faecium SF68 atât la nivelul mucoaselor , cât şi la nivel sistemic pentru puii de câine , ceea ce poate ajuta la îmbunătăţirea răspunsului imunitar împotriva diverşilor agenţi patogeni , atât pe durata perioadei de înţărcare , cât şi mai târziu pe parcursul vieţii .
Nr . 12 ( 2 / 2017 )
Suplimentarea cu E . faecium SF68 ( 4bE1705 ) ( FortiFlora ®) contribuie la reducerea diareei la câini şi pisici
1 . Suplimentarea cu E . faecium SF68 ( FortiFlora ®) ajută la reducerea diareei la pisicile din adăposturile de animale ( Bybee SN et al ., 2011 )
• Metoda : 217 pisici şi 182 câini dintr-un adăpost pentru animale au fost împărţiţi în două grupuri . Timp de patru săptămâni , un grup a fost hrănit cu E . faecium SF68 , iar celălalt grup a primit placebo . După o perioadă de o săptămână , grupurile au fost comutate . Fecalele fiecărui animal au fost testate zilnic .
• Rezultate : Procentul de pisici cu diaree ≥ la două zile în grupul E . faecium SF68 a fost semnificativ mai mic decât cel din grupul de control . Diferenţe statistice între grupurile de câini nu au fost observate , dar diareea a fost mai puţin frecventă la ambele grupuri de câini .
• Concluzie : Rezultatele sugerează că probioticul E . faecium SF68 poate avea efect benefic asupra tractului gastrointestinal al pisicilor în cazuri de diaree nespecifică .
2 . Suplimentarea cu E . faecium SF68 ( FortiFlora ®) accelerează procesul de recuperare la câinii din adăposturi cu diaree nespecifică ( Fenimore A et al ., 2012 )
• Metoda : Câinii din adăposturi cu diaree nespecifică au fost împărţiţi în două grupuri . Tuturor câinilor le-a fost administrat metronidazol , dar câinii din una din grupe au primit E . faecium SF68 , iar câinii din cealaltă grupă au primit un placebo . Tratamentul a continuat pe o durată de şapte zile , iar fecalele au fost evaluate utilizând o metodă standardizată .
• Rezultate : O proporţie mai mare din grupul care a primit E . faecium SF68 a avut scoruri fecale < 3 până spre a şaptea zi ( 50 % faţă de 29,4 % pentru grupul placebo ). Viteza de îmbunătăţire a fost mai mare pentru grupul E . faecium SF68 ( în medie 2,8 zile faţă de media grupului placebo de 4,4 zile ).
• Concluzie : Suplimentarea cu probioticul E . faecium SF68 poate accelera procesul de recuperare la câini în cazuri de diaree nespecifică .
3 . Suplimentarea cu E . faecium SF68 ( FortiFlora ®) ajută la reducerea diareei asociate cu stresul la câini ( Gore AM and Reynolds A ., 2012 )
• Metoda : Câinilor de sanie din Alaska ( pentru care diareea cauzată de stres este des întâlnită ) le-a fost administrat E . faecium SF68 sau placebo timp de şapte zile , după apariţia diareei . Calitatea fecalelor a fost înregistrată .
• Rezultate : Diareea s-a îmbunătăţit rapid în cazul câinilor care au primit E . faecium SF68 faţă de grupul de control , iar câinii care au primit E . faecium SF68 au avut mai puţină diaree începând cu ziua a treia , comparativ cu grupul de control . În plus , câinii care au primit E . faecium SF68 au avut semnificativ mai puţine zile de diaree – îmbunătăţindu-şi starea , în medie , cu două zile mai devreme decât grupul care a primit placebo . Până în ziua a patra , 92 % din câinii care au primit E . faecium SF68 aveau scaun normal , numărul crescând la 100 % în ziua a cincea , în timp ce câinii care primiseră placebo au avut o rată mai scăzută de atenuare a semnelor clinice ; niciunul dintre ei nu a atins stagiul de 100 % în şapte zile .
• Concluzie : Rezultatele sugerează că probioticul E . faecium SF68 poate fi benefic în cazul câinilor cu diaree asociată cu stresul .

35