Revista CatLife nr.2/2017 Revita CatLIFE nr 2-2017- | Page 36

®
®
FortiFlora ®
Suplimentarea cu E . faecium SF68 ( 4bE1705 ) ( FortiFlora ®) ajută la reducerea flatulenţei la câini ( Waldron W et al ., 2012 )
• Metodă : Câinii adulţi au fost hrăniţi cu o dietă standardizată timp de 14 zile , apoi s-a măsurat cantitatea de emisii şi concentraţia de hidrogen sulfurat din gazele intestinale . E . faecium SF68 a fost administrat o dată pe zi timp de 14 zile şi s-au realizat aceleaşi măsurători la fiecare câine .
• Rezultate : Suplimentarea cu E . faecium SF68 timp de două săptămâni a avut ca rezultat atât scăderea episoadelor de flatulenţă , cât şi cantitatea de hidrogen sulfurat eliberată .
• Concluzie : Probioticul E . faecium SF68 ar trebui administrat în cazul câinilor cu probleme de flatulenţă excesivă .
Suplimentarea cu E . faecium SF68 ( 4bE1705 ) ( FortiFlora ®) ajută la scăderea morbidităţii asociate cu conjunctivita cronică determinată de hipervirusul felin de tip 1 ( FHV-1 ) la pisici ( Lappin M et al ., 2008 )
• Metodă : La 12 pisici cu infecţie cronică determinată de virusul FHV-1 le-a fost administrat fie E . faecium SF68 , fie un placebo zilnic , timp de 20 de săptămâni . În această perioadă , pisicile au fost găzduite în grup sau individual şi au fost sterilizate pentru a evalua reacţiile acestora la factorii de stres obişnuiţi . Pisicile au fost monitorizate pentru a observa dacă există simptome clinice ale unei afecţiuni , infecţii cu virusul FHV-1 şi răspunsuri imunitare specifice mediate celular şi umoral , precum şi stabilitate microbiană la nivelul fecalelor .
• Rezultate : Administrarea de E . faecium SF68 a scăzut morbiditatea asociată cu infecţia cronică cu virusul FHV-1 la anumite pisici şi a ajutat la menţinerea diversităţii microbiene ( care s-a redus în cazul pisicilor cărora li s-a administrat placebo – cel mai probabil din cauza stresului moderat asociat cu sterilizarea şi relocarea ). S-a observat o scădere a cazurilor de conjunctivită din punct de vedere statistic sau numeric la două pisici cărora le-a fost administrat E . faecium SF68 în timpul perioadei de administrare , în comparaţie cu perioada de stabilizare . De asemenea , s-a observat o scădere a cazurilor de conjunctivită la pisicile cărora li s-a administrat E . faecium SF68 , în comparaţie cu cele cărora li s-a administrat placebo , în perioada de administrare , dar nu şi în perioada de stabilizare . Prin urmare , a reieşit faptul că E . faecium SF68 a produs rezultate pozitive în urma acestui tratament .
• Concluzie : Probioticul E . faecium SF68 poate fi benefic în managementul pisicilor cu infecţie cronică determinată de virusul
FHV-1 .
Utilizarea clinică a suplimentului probiotic FortiFlora ® la câini şi pisici
Probioticele devin o parte tot mai importantă din practica medicală veterinară de zi cu zi . Deşi acestea sunt prescrise pentru diferite afecţiuni , cel mai mare beneficiu al FortiFlora ® la câini şi pisici este în cazul afecţiunilor gastrointestinale , incluzând :
• Gastroenterită şi diaree asociate cu dezechilibrul microflorei intestinale ;
• Diareea cauzată de stres ;
• Adesea asociată cu tulburări ale microbiotei , precum în timpul relocării , a îmbarcării , a călătoriilor şi la câinii de lucru
• Diareea cauzată de terapia cu antibiotice ;
• Dacă este posibil , administrarea de FortiFlora ® ar trebui începută înainte de administrarea antibioticelor ( sau în acelaşi timp , dacă administrarea prealabilă nu este posibilă ) şi trebuie continuată pe toată perioada de administrare a antibioticului . Este de preferat să administraţi animalului de companie FortiFlora ® la un alt moment din zi faţă de antibiotic , pentru a creşte eficienţa acestuia
• Diareea asociată cu schimbarea dietei ;
• Acest lucru se poate întâmpla în timpul înţărcatului , când microbiota intestinală suferă diferite schimbări şi atunci când animalelor mai în vârstă li se schimbă dieta sau au o dietă inadecvată
• Enterită acută ;
• Cauzată fie de agenţi patogeni cunoscuţi , fie de afecţiuni idiopatice nespecifice
• Consistenţă redusă a fecalelor la puii de pisică sau de câine ;
• Flatulenţa la câini .
În plus , probioticul E . faecium SF68 ( FortiFlora ®) s-a dovedit a fi benefic pisicilor cu infecţie cronică cu hipervirus felin şi s-a dovedit că îmbunătăţeşte funcţiile imune ale câinilor şi pisicilor .
La oameni , există dovezi încurajatoare privind eficienţa probioticelor în afecţiuni cutanate atopice şi în prevenirea infecţiilor postoperatorii , iar în continuare se realizează cercetări cu privire la beneficiile acestora în îmbunătăţirea funcţiei imune , în gestionarea septicemiilor , în tratarea afecţiunilor tractului respirator superior , şi chiar în scăderea colesterolului sanguin la oameni .
Rezultatele acestor studii vor fi de mare interes atât pentru chirurgii veterinari , cât şi pentru medici .

36

Nr . 12 ( 2 / 2017 )