Πώς διαμορφώνουν οι αλγόριθμοι τον κόσμο μας;
Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρεται, οι αλγόριθμοι παίζουν πλέον καθοριστικό ρόλο στις προτιμήσεις μας και διαμορφώνουν συμπεριφορές και επιλογές. Ακόμα κι αν δεν είναι πάντα διακριτό, οι διαδικτυακές μας κινήσεις παρακολουθούνται και ελέγχονται μέσω του αλγόριθμου της Google, PageRank, ενώ παράλληλα, το Facebook χρησιμοποίει εξίσου αλγορίθμους προκειμένου να εμφανίσει δημοσιεύσεις μεταξύ των πιο αλληλεπιδρώμενων χρηστών.
Αλγόριθμοι μεριμνούν ακόμα κι για διαδικτυακές “ταιριαστές” γνωριμίες, όπως επίσης και για αγοραστικές συστάσεις μέσω των online shops. Οι γρήγορες οικονομικές συναλλαγές είναι ακόμα μια παρατήρηση που επιτυγχάνεται χάριν της ταχύτητας των αλγορίθμων , ενώ δεν θα μπορούσαν, παράλληλα, να παραλείπονται οι στοχευμένες διαφημίσεις των Google και Yahoo. Λέξεις – κλειδιά και συχνά ερωτήματα αναζήτησης ανάγονται ως οι «βοηθοί» των μηχανών αναζήτησης προκειμένου να εμφανίζονται ενδιαφέροντες, σύμφωνα με τα πρόσφατα searches, διαφημίσεις.
Ο αποφασιστικός ρόλος των αλγορίθμων είναι εμφανής και στον επαγγελματικό τομέα με τους ίδιους να αποθηκεύουν συγκεκριμένα ψηφιακά δεδομένα στο γραφείο, αλλά και στον τομέα των ασφαλών προβλέψεων. Τέλος, όσον αφορά την «καλλιτεχνική» φύση των αλγορίθμων, οι τελευταίοι έχουν την δυνατότητα να βελτιώσουν την ποιότητα ήχου ενός τραγουδιού πριν αυτό φτάσει στα αυτιά.
Οι αλγόριθμοι έχουν εισχωρήσει αθόρυβα στις ζωές μας και έτσι αθόρυβα τις επηρεάζουν. Από τη μία, μπορούν να θεωρηθούν ως οι «καλύτεροι μας φίλοι», αφού έχουν την δυνατότητα να γνωρίζουν τις προτιμήσεις μας, να μεριμνούν για τις επιλογές μας και να προσπαθούν να τις εμπλουτίσουν. Από την άλλη, μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν ως «ύπουλοι υποκινητές», καθώς βρίσκονται πάντα “εκεί” παρατηρητές των αναζητήσεων μας χωρίς να τους αντιλαμβανόμαστε.
Είναι, οπωσδήποτε, αναμφισβήτητη η διευκόλυνση που μας παρέχουν, πόσο μάλλον σε μία σύγχρονη εποχή με ταχύτατους ρυθμούς και πολλές απαιτήσεις. Ωστόσο, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από αυτή τους την παροχή διευκόλυνσης δεν θα μπορούσαν να παραληφθούν. Ειδικότερα, πλήθος ψευδών ειδήσεων απειλούν με την εμφάνιση τους σε σελίδες, όπως το Facebook, καθώς αυτό που μετράει είναι η διασημότητα και όχι η εγκυρότητα τους. Παράλληλα, η μυστηριώδης, κατά τα άλλα, προέλευση τους όπως ακόμα και ο έλεγχος τους εγείρουν πολλά ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα τους. Ερωτήματα που δύσκολα μπορούν να απαντηθούν όταν η ίδια τους η λειτουργία δεν είναι ξεκάθαρη σε πολύ κόσμο.
Πόσο εύκολο είναι, άραγε, να “εμπιστευτείς” όλα σου τα ενδιαφέροντα σε μία ελεγχόμενη μηχανή αναζήτησης και πόσο ακούσια –ή και εκούσια- συμβαίνει πλέον; Είναι, τελικά, ο αλγόριθμος μια βοηθητική εφεύρεση εξοικονόμησης χρόνου και προβολής στοχευμένων διαφημίσεων ή μήπως δεν είναι παρά ένα ακόμα τέχνασμα της σύγχρονης παγκοσμιοποίησης και επιρροής της μάζας;
Πηγή: http://www.andro.gr/business/algorithm/
Ειρήνη Στούπα
"Οι αλγόριθμοι έχουν εισχωρήσει αθόρυβα στις ζωές"