QubIT, Issue no1 Qubit, Τεύχος 1ο | Page 8

Πηγή: Klawitter, E. & Hargittai, E. (2018). “It’s Like Learning a Whole Other Language”: The Role of Algorithmic Skills in the Curation of Creative Goods.

It’s Like Learning a Whole Other Language”:

The Role of Algorithmic Skills in the Curation of Creative Goods“

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης από τους Klawitter & Hargittai (2018), πραγματεύεται τον τρόπο με τον οποίο οι αλγόριθμοι επηρεάζουν την εμπειρία των χρηστών. Οι ερευνητές δεν μελετούν τις απόψεις των χρηστών σχετικά με την αλγοριθμική επεξεργασία που υφίσταται το περιεχόμενο, καθώς προηγούμενες μελέτες έχουν καταδείξει ότι τέτοιου είδους επιμέλεια είναι γνωστή και θεωρείται δεδομένη.

Η μελέτη εστιάζει στον «αλγοριθμικό εγγραμματισμό» των επιχειρηματιών που ασχολούνται με την πώληση δημιουργικών αγαθών.

Συγκεκριμένα, ανακύπτουν τα ερωτήματα όπως: ποιες είναι οι πρακτικές που ακολουθούν οι πωλητές ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των αλγόριθμων, ποιο είναι το επίπεδο της υφιστάμενης γνώσης τους γύρω από το θέμα και κατά πόσο είναι πρόθυμοι να μάθουν τον τρόπο λειτουργίας τους.

Με μια πρώτη ανάγνωση των ερευνητικών ερωτημάτων, αναδύεται ένα ζήτημα που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως κατ’ ουσία επιβολή ή υποχρέωση των επιχειρηματιών να ανταποκρίνονται στη διαμεσολάβηση των αλγόριθμων, ώστε να επιτυγχάνουν ορατότητα και αύξηση των πωλήσεών τους. Εναλλακτική δεν προσφέρεται καθώς φαίνεται ότι η ισχύς έχει μετακυλήσει από τους επιχειρηματίες στους διαμεσολαβητές– εν προκειμένω στους αλγόριθμους.

Οι Klawitter & Hargittai (2018), εστιάζουν σε ανεξάρτητους καλλιτέχνες, που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου Etsy. Η επιλογή ανεξάρτητων καλλιτεχνών έγινε προκειμένου να διαφανεί ο τρόπος με τον οποίο οι διαφορές στην κατανόηση της λειτουργίας των αλγόριθμων, μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη ανισότητα.

Επί της ουσίας, είναι ξεκάθαρο ότι οι ανεξάρτητοι

καλλιτέχνες που στερούνται τεχνογνωσίας, π.χ. SEO ή SMO, είναι σε μειονεκτική θέση συγκριτικά με εταιρείες που διαθέτουν τμήμα marketing και συνεπώς γνώσεις.

Το θέμα προσεγγίζεται ποιοτικά με τη διεξαγωγή 25 ημι-δομημένων συνεντεύξεων σε γυναίκες 18-55 (στις ΗΠΑ), που ασχολούνται με την κατασκευή χειροποίητων προϊόντων όπως κεραμικά, κοσμήματα και υφάσματα. Η επιλογή γυναικών 18-55 έγινε ώστε να προσδιοριστεί ο ρόλος του φύλου και της ηλικίας σχετικά με την ύπαρξη ικανοτήτων διαχείρισης των αλγόριθμων. Η ανάλυση και η κωδικοποίηση των συνεντεύξεων ανέδειξαν θεματικές όπως: οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ανεξάρτητοι καλλιτέχνες, τα κίνητρά τους, καθώς και οι στρατηγικές που ακολουθούν για να αυξήσουν την ορατότητά τους.

Τα ευρήματα κατέδειξαν ότι οι συμμετέχουσες στο σύνολό τους επιθυμούν να αυξήσουν την ορατότητα των καταστημάτων τους τόσο στην πλατφόρμα Etsy, όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, οι περισσότερες στερούνται βασικών γνώσεων και δηλώνουν μπερδεμένες. «Είναι σαν να μαθαίνεις μια καινούργια γλώσσα». Υπήρξαν εξαιρέσεις, καθώς ορισμένες συμμετέχουσες γνωρίζουν συγκεκριμένες στρατηγικές αύξησης της ορατότητάς τους, στοιχείο που συνδέεται με αυξημένη κοινωνική και οικονομική τους θέση.

Είναι προφανές ότι η επίτευξη ορατότητας στον ιστό απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις. Και πάλι, η εφαρμογή συγκεκριμένων στρατηγικών δεν μπορεί να εγγυηθεί επαγγελματική επιτυχία όπως για παράδειγμα αύξηση των πωλήσεων. Αυτό συμβαίνει διότι ο ακριβής τρόπος επιλογής και ιεράρχησης από τους αλγόριθμους αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό. Το ερώτημα που γεννάται είναι κατά πόσο υπάρχει τρόπος να αμβλυνθεί το χάσμα που εντοπίζεται στις ικανότητες χρήσης των αλγόριθμων. Υπάρχει διάθεση επιμόρφωσης τόσο του κοινού, όσο και των επιχειρηματιών ή αυτό προσκρούει στα συμφέροντα μεγάλων εταιρειών όπως η Google ή η Facebook;

Πολύκαρπος Θωμά