Ο αλγόριθμος στην καθημερινότητα
Η χρήση αλγορίθμων είναι γεγονός εδώ και δεκαετίες ξεκινώντας από τον Alan Turing. Ωστόσο, σήμερα, μπορούμε να παρατηρήσουμε πως η χρήση αλγορίθμων έχει ξεφύγει της στρατιωτικής και πολιτικής σφαίρας και είναι πια εργαλείο πολλών και διαφορετικών πεδίων που αφορούν άμεσα την καθημερινή ζωή ενός ανθρώπου.
Οι αλγόριθμοι ως εργαλείο εύρεσης, συγκρότησης και ανάλυσης δεδομένων εντοπίζεται στην οικονομία, στην υγεία, στην αστυνομία, στην επιστήμη, στην κοινωνική ζωή αλλά και στην μουσική βιομηχανία.
Μπορεί να μην είναι ένα μέσο με το οποίο ερχόμαστε εμφανώς αντιμέτωποι στην διάρκεια της ημέρας, ωστόσο, επηρεάζει άμεσα την ιδιωτικότητά μας όσον αφορά το «ψηφιακό αποτύπωμα». Το άρθρο αφορά και θέτει υπό αμφισβήτηση τη δύναμη του αλγόριθμου και κατά πόσο γίνεται χρήση του για το καλό ή το κακό των πολιτών. Παρ’ όλα αυτά, ένα ακόμα ζήτημα στο οποίο θα έπρεπε να σταθούμε είναι η διαφάνεια της λειτουργίας των αλγορίθμων στον εκάστοτε τομέα, αλλά και στον τρόπο ανάλυσης των δεδομένων που επεξεργάζονται.
Η διασφάλιση της ιδιωτικότητας και των δεδομένων που παράγουμε είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ τον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερα μετά την αποκαλύψεις Snowden όσον αφορά την παγκόσμια παρακολούθηση και το σκάνδαλο Facebook - Cambridge Analytica σχετικά με την εκλογή του Donald Trump.
Γι’ αυτό η επιλογή της διαφάνειας όσον αφορά την χρήση, την οργάνωση και επεξεργασία των δεδομένων που παράγουμε από μεγάλους οργανισμούς είναι αναγκαία. Αν ο κάθε χρήστης γνωρίζει επαρκώς την σημασία και την λειτουργία των αλγορίθμων τότε έχει την ευχέρεια να επιλέξει το ποσοστό συμμετοχής του στην «δημιουργία δεδομένων».
Εκ παραλλήλου, το ζήτημα της συμμετοχής των χρηστών στην παραγωγή δεδομένων δημιουργεί κινδύνους, όπως
φαίνεται και στο παράδειγμα που δίνεται στο άρθρο με την Αστυνομία του Memphis, όπου ο Δρ. Ian Brown, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Ασφάλειας Cyber του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δηλώνει τις ανησυχίες του για τον αλγόριθμο Crush και την πιθανή σύνδεση φυλετικών ομάδων με εγκλήματα. Στον αντίποδα, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την θετική πλευρά , η οποία είναι η συνεργασία των εταιρειών με τον χρήστη. Συνεργασία που θα αποφέρει «κέρδος» και στις δύο πλευρές, χωρίς ο αλγόριθμος να δρα υπέρ μόνο για τις εταιρίες.
Εν κατακλείδι, με αφορμή όλα τα παραπάνω πιστεύω πως είναι εύλογο να αναρωτηθούμε πως δουλεύουν οι αλγόριθμοι, αν υπάρχει δυνατότητα λάθους και τι μπορεί ‘να κοστίσει’ αυτό το λάθος, πόσο διαφέρει η λειτουργία τους σε κάθε πεδίο και πόσο μπορούν να επηρεάσουν τελικά την καθημερινότητά μας.
Πηγή:https://www.theguardian.com/science/2013/jul/01/how-algorithms-rule-world-nsa
Ανδρεάνα Ταμπούρη