ISKEVYYTTÄ INTERIÖÖREIHIN
TEKSTI: SAMI J. ANTEROINEN
DIAK-RAKENNUKSEN SISUSTUSSUUNNITTELU sujui tiiviissä yhteistyössä arkkitehti Stefan Ahlmanin kanssa – eikä vähiten siksi, että interiöörien suunnittelusta vastannut Marketta Järvi on Ahlmanin kollega jo lähes 30 vuoden takaa. Järvi – arkkitehti itsekin – oli Arkkitehtitoimisto Stefan Ahlman Oy: ssä töissä 16 vuotta ennen oman toimiston perustamista, joten yhteistyölle oli olemassa vankka pohja.
” Nyt tulin mukaan tähän projektiin niin varhaisessa vaiheessa, että sisustusratkaisuja ehdittiin miettiä varsin monipuolisesti. Tätä kautta koko prosessi oli varsin hedelmällinen”, Järvi toteaa. Itse työ kulki normaalikaavan kautta – eli ensin värimaailma, matot, seinät, laatoitukset ja siitä sitten kohti kiinto- ja irtokalusteita.
” Esimerkiksi kiintokalusteiden kohdalla oli linjana, että tehdään yksinkertaisia, arkkitehtuuriin hyvin istuvia kalusteita.” Tilaajan toivomus oli, että kiinteitä istumapaikkoja olisi vain vähän, mutta projektin edetessä niitä lisättiin jonkin verran.
Pääpaino oli kuitenkin vapaasti liikuteltavissa irtokalusteissa. Esimerkiksi talon kerrokset leikkaava valokuilu sai” tulitukea” irtokalusteista, joiden pyöreys heijasti valokuilun muotoja.
” Luokkien kohdalla toteutettiin hyvin erilaisiakin ratkaisuja. Perinteisten istumapaikkojen lisäksi on korkeita pöytiä, joiden äärellä seistään sekä sohvaryhmiä ja keinutuolejakin”, Järvi kertoo.
” Kaikessa taustalla oli ajatus elävästä tilasta, jossa kalusteita voi vapaasti vaihdella – ja toki on jo vaihdeltukin.”
Väripuolella nyökätään siniselle. Rakennuksen oma” brändiväri”, vaaleansininen, ei kuitenkaan sitonut käsiä:
” Työpisteet ja kaapit ovat valkoisia ja tuolit ja sohvat sinisen eri sävyissä.”
Järven sisustussuunnitelmaa toteuttamaan tarvittiin osaava kumppani, sillä näin ison projektin kalusteiden hanskaaminen ei keneltä tahansa onnistu. Lopulta valinta kohdistui Modeoon, jolla on kokemusta vastaavista kunnianhimoisista hankkeista.
Asiakkuusjohtaja Kimmo Kaarlejärvi kertoo, että Modeo on aikaisemminkin ollut tekemässä korkean profiilin oppimisympäristöjä( mm. Turun ja Jyväskylät yliopistot), mutta Diak-projekti oli erilainen:
” Tämä projekti oli tavallaan omissa sfääreissään, sillä toimitimme taloon kaikki kalusteet.”
Työ eteni niin, että Marketta Järvi nuotitti Modeon ammattilaisia, jotka etsivät katalogista parhaat ratkaisut kunkin haasteen edessä. Sisustusvisio peräänkuulutti monimuotoisia kalusteita, jotka rohkaisevat erilaisia kohtaamisia – joten modeolaiset joutuivat välillä venymään ihan tosissaan.
” Diak-talo on oppimisympäristönä sellainen, että siellä on rohkeasti haettu valtavirrasta vähän poikkeavia, rohkeita ratkaisuja. Meidän lähtökohtamme projektiin mentäessä oli, että kaikki kyllä onnistuu – ja tämän lupauksen onnistuimme pitämään aika hyvin”, arvioi Kaarlejärvi. n
Modeon toimittamissa Actiu Urban Block tuoleissa kirjoitustaso kääntyy 360 astetta.
2 / 16 prointerior 29