helderheid is voor veel mensen van belang. Weten waarom en hoe daar te komen, kan bijdragen aan het bewust worden dat het echt gaat veranderen. Ruimte geven aan de emoties en hier met empathie naar kunnen luisteren en kunnen voelen wat de ander nodig heeft.
Als we maar niet blijven hangen
in het verlies
Een angst die veel mensen hebben bij verlies is dat ze er niet uitkomen en dat kan een reden zijn dat ze er niets mee doen. Of een leidinggevende die ziet dat zijn medewerker al enige tijd worstelt en bang is dat als het besproken wordt, ruimte krijgt, het alleen maar erger wordt. Hoe ga je hier dan mee om als leidinggevende? Hoe doe je dat, ruimte geven voor het verlies zonder dat je weet hoe het gaat lopen? Ook hier is een prachtig model voor ontwikkeld. Het Duaal Proces Model van Stroebe en Schut geeft handvatten om er anders mee om te gaan.
Ik gebruik het model regelmatig en gebruik hierbij dan altijd de metafoor van een kano met twee peddels. Er is maar een manier om in een kano vooruit te komen: hiervoor dien je aan twee kanten te peddelen. Doe je dit aan één kant dan draai je immers rondjes. Zo is het ook als je een medewerker wilt ondersteunen bij het verlies- en rouwproces. Je ziet dan (om in de beeldspraak van het varen te blijven) een eiland van verlies en een eiland van herstel. Om vooruit te komen, dien je bij beide kanten aan te meren. Dit vraagt om gerichte actie, niets gaat vanzelf, ook rouwen niet. Je kunt een medewerker die bijvoorbeeld vooral zichzelf voorbij rent na een verlies vragen om ook bij het verlieseiland aan te meren. Een medewerker die vooral bezig is met het verlies kun je vragen aan te meren bij het hersteleiland. Als je dit beeld gebruikt en toepast op de situatie, dan kun je met de medewerker ook invulling geven aan de eilanden. Dit is een mooie werkvorm die heel praktisch is en waarbij je direct de kenmerken bij bijvoorbeeld Servant-Leadership kunt toepassen.
WWW.PIONIERSMAGAZINE.NL