Pioniers Magazine oktober/ november/ december 2017 Thema: Taboes | Page 80

waarbij je direct de kenmerken bij bijvoorbeeld Servant-Leadership kunt toepassen.

Als alles voorbij blijft gaan

Als alles voorbij blijft gaan, dan is mogelijk het steeds opnieuw ervaren van verlies het enige wat blijft. Hoe mooi zou het zijn als we hier met elkaar meer bij stil staan? Elkaar de ruimte geven en ondersteunen, zodat we voorkomen dat jijzelf of medewerkers gebukt gaan onder de last van het gestapelde verlies.

Verlies hoort bij ons als mensen, het is het eerste wat we mee hebben gemaakt toen we geboren werden. Je eerste verlieservaring en hoe je de opvolgende hebt doorleeft, maken hoe je er op latere leeftijd mee omgaat. Wij zijn als mens echter veerkrachtig en het is een oerinstinct dat we ons willen ontwikkelen. Hoe mooi is het dan dat jij als leidinggevende van betekenis kunt zijn voor de mensen die jij op je pad tegen komt? Dat jij, doordat je naar ze luistert, ruimte en support geeft op hun soms barre kanotocht en leert hoe om te gaan met verlies. Bijdragen aan de groei van jezelf en aan de groei van de ander. Om met elkaar te kunnen bouwen aan een wereld met een minder oordelende en bewustere samenleving.

Over de auteur:

Miriam Hopmans is een Brabantse bourgondiƫr met een Rotterdamse mentaliteit: ondernemend, enthousiast, gedreven, betrokken met een lekker praktische handen uit de mouwen attitude. Zij werkt ruim 23 jaar bij Pameijer, een zorgorganisatie in Rijnmond. In haar rol als beleidsadviseur HRM & Ontwikkeling en als coach Dienend Leiderschap, is Miriam betrokken bij verschillende leergangen van Dienend Leiderschap. Miriam heeft veel ervaring op het gebied van empowerment en herstelondersteunende zorg. Haar kennis en ervaringsdeskundigheid heeft Miriam doen besluiten om te starten met een eigen praktijk. Sinds 3 jaar is Miriam eigenaar van de trainings- en coachpraktijk YOUbuntu. In haar praktijk ondersteunt ze mensen met een verlieservaring zodat zij hun kracht (her)vinden en veerkracht kunnen verstevigen. Miriam, moeder van 2 jongens en zelf gescheiden, is gespecialiseerd in het ondersteunen van volwassen tijdens en na een scheiding.

"Verlies hoort bij ons als mensen, het is het eerste wat we mee hebben gemaakt toen we geboren werden"

WWW.PIONIERSMAGAZINE.NL