Pioniers Magazine oktober/ november/ december 2017 Thema: Taboes | Page 59

WWW.PIONIERSMAGAZINE.NL

“Dezelfde eigenschappen die een

verschrikkelijke baas maken, blijken omgekeerd aanwezig bij succesvolle managers. Leiders onderscheiden zich van ‘bazen’ door precies op die vlakken te scoren waar anderen het laten afweten. In plaats van te micromanagen baseren ze zich op vertrouwen. Ze geven niet alleen feedback, maar staan er ook zelf voor open en als geen ander weten ze een gevoel van veiligheid te creëren. Bovenal wordt het lef getoond om hun organisatie en werknemers een nieuwe richting uit te sturen”.

Elders geeft zij een definitie van lef: “niet alleen de initiële beslissing nemen, maar daar ook bij blijven.”

Voor mij is lef tonen ook: wie A zegt moet B zeggen. Ga je voor een transformatieproces van de organisatie, waarbij persoonlijke transformatie van iedereen noodzakelijk is? Heb dan ook het lef om daar stappen in te zetten en zo een voorbeeld te zijn voor anderen, of in het geval dat je als topleider die voorbeeldrol niet in ieders ogen vervult, je daarop te laten aanspreken.

Jouw leiderschap en de nieuwe organisatiefilosofie?

Het voorleven van de organisatiefilosofie door de top van de organisatie is volgens Frederic Laloux belangrijker dan de ontwikkelingsfase van de onderneming, het opleidingsniveau van werknemers en karakteristieken van de sector waarin de organisatie zich bevindt en als enige factor van doorslaggevend belang. Bij dat voorleven gaat het om de manier van doen van de top, maar vooral de manier van zijn: het wereldbeeld en de psychologische ontwikkeling die past bij de nagestreefde besturingsfilosofie.