PHENOMENA | Page 32

OPSIN Joitain laaja-alaisen tieto- ja viestintäteknologian osaamisen lainauksia:

1) Oppilaita ohjataan ymmärtämään tieto- ja viestintäteknologian käyttö- ja toimintaperiaatteita ja keskeisiä käsitteitä sekä kehittämään käytännön tvt-taitojaan omien tuotosten laadinnassa. 2) Oppilaita opastetaan käyttämään tieto- ja viestintäteknologiaa vastuullisesti, turvallisesti ja ergonomisesti. 3) Oppilaita opetetaan käyttämään tieto- ja viestintäteknologiaa tiedonhallinnassa sekä tutkivassa ja luovassa työskentelyssä. 4) Oppilaat saavat kokemuksia ja harjoittelevat tvt:n käyttämistä vuorovaikutuksessa ja verkostoitumisessa. Kaikilla näillä alueilla tärkeätä on oppilaiden oma aktiivisuus ja mahdollisuus luovuuteen sekä itselle sopivien työskentelytapojen ja oppimispolkujen löytämiseen. Tärkeätä on myös yhdessä tekemisen ja oivaltamisen ilo, mikä vaikuttaa opiskelumotivaatioon

Oppilaat saavat perusopetuksen aikana kokemuksia tvt:n käytöstä myös kansainvälisessä vuorovaikutuksessa. He oppivat hahmottamaan sen merkitystä, mahdollisuuksia ja riskejä globaalissa maailmassa.

Tieto- ja viestintäteknologia tarjoaa yhden luontevan mahdollisuuden toteuttaa kieltenopetusta autenttisista tilanteista ja oppilaiden viestintätarpeista lähtien.

1-2luokan Ympäristötiedon tavoitteita OPSISSa:

T9 ohjata oppilasta tutustumaan monipuolisesti arjen teknologiaan sekä innostaa oppilaita kokeilemaan, keksimään, rakentamaan ja luomaan uutta yhdessä toimien

T10 ohjata oppilasta harjoittelemaan ryhmässä toimimisen taitoja ja tunnetaitoja sekä vahvistamaan itsensä ja muiden arvostamista

T11 ohjata oppilasta käyttämään tieto- ja viestintäteknologiaa tiedon hankkimisessa sekä havaintojen taltioimisessa ja esittämisessä

Phenomenan lukijoiden arvio Geocaching-sovelluksesta opetuskäytössä

TUTORIN VINKKEJÄ: Voisitte vaikka esitellä sovelluksen ja vaikuttaa lukijoihin, mitä hyötyjä sovelluksen käyttämisestä ja geokätköilystä on. Yhteisöllisyys-liikunnallisuus-maantieto (kartta,kordinaatit), elämyksellisyys, teknologia ( voi itse seurata löytämiään rasteja ja kilpailla muiden kanssa), pitkäjänteisyys, itsesäätely ja itseohjautuvuus…odotan innolla tulevaa artikkelianne geokätköilystä, josta itsekkin olen kiinnostunut ja olisi kiva kokeilla tulavien oppilaiden kanssa. Geokätköjähän on ympäri Suomen paljon? Artikkeliin kuva geokätköstä? Tilastoja, paljonko niitä esim. Rovaniemellä, kuka johtaa ja löytänyt eniten? sovelluksen arviointi, käytettävyys, helppous,hyödyt ja haitat oppimisen ja opetuksen sekä teknologian näkökulmasta?

Ongelmanratkaisutaitojen ja motivaation kehittymisen ohella geokätköilyn voisi kuvitella kehittävän myös oppilaiden luonteenvahvuuksia. Petersonin ja Seligmanin (2004) nimeämistä 24 luonteenvahvuudesta pareittain toteutettavan geokätköilyn avulla olisi mahdollista kehittää ryhmätyötaitojen lisäksi itsesäätelyä ja sinnikkyyttä, ainakin jos kätkön sijainnista annetut vihjeet eivät avautuisi välittömästi. Sosiaalisten taitojen ja tunnetaitojen tärkeys nostetaan esiin myös uudessa opetussuun-nitelmassa. (OPS 2014) Samaan aikaan joidenkin kätköjen vaikeahko sijainti vaatii etsijoiltä fyysisiä valmiuksia, mitkä kannustavat liikunnalliseen toimintaan. Liikunta tukee oppilaiden normaalia kehitystä ja geokätköjen tasoa voidaan helposti monitoroida sopivaksi eri ikäluokille. Kaiken kaikkiaan geokätköily opettaa niin kehonhallintaa, kädentaitoja kuin logiikkaakin. (Mind-on, Hands-on, Body-on).

Koulussa geokätköilyä voi hyödyntää esimerkiksi niin, että opettaja piilottaa väliaikaisia kätköjä koulun lähiympäristöön. Oppimisen kannalta opettajan on luonnollisesti hyvä ensin herätellä oppilaiden mielenkiintoa virikkeillä ennen kuin hän päästää oppilaat etsimään geokätköjä. Geokätköilyyn kuuluva paikallistuntemus ja -historia voivat siivittää oppilaat tulevaan haasteeseen. Kätköissä voi olla piilotettuna esimerkiksi ilmiöpohjaisen oppimisen teemaan liittyviä tehtäviä, haasteita, vihjeitä tai vaikka myöhemmin yhdessä koottavan palapelin palasia. Palapelien ja muiden tehtävien kautta saadaan lisää tehoa oppimisellle, kun esille tulevat tehtävät liittyvät vaikka paikallishistoriaan.

Geokätköilyssä on vain taivas rajana, kun pohditaan, mihin kyseistä sovellusta voi käyttää. Samaan aikaan kun sovellukselle luodut tehtävät opettavat erilaisia ilmiöitä oppilaille, oppivat oppilaat myös käyttämään nykyaikana kasvavassa määrin tarvittavaa teknologiaa. Miksei jotkin geokätkö -tehtävät voisi liittyä myös satelliittien toimintaan ja avaruuteen, joita geokätköilyssä itsessäänkin hyödynne-tään? Olisihan tärkeää ymmärtää myös käytettävän sovelluksen toiminta-periaatteet laajemminkin. Sovelluksen suurena etuna on sen käytön helppous, perusperiaatteena siis on hyvinkin tuttu ja vanha leikki: aarrejahti. Tässä idea on vain viety globaalille tasolle. Hyötyjä on moninaisia, joista olemme koskettaneet vasta pintaa tässä artikkelissamme. Geokätköilyllä on suuret mahdollisuudet luoda kokonaisvaltaista ja hauskaa oppimista kaikenikäisille paikasta riippumatta. Sovellus tosin voi viedä pohjaa muilta koulutusmalleilta ja lisätä teknologiariippuvuutta. Opetusta ajatel-len geokätköily voi toimia hyvin suurena haasteena muutaman ensimmäisen kerran, mutta sovelluksen tultua tutuksi kynnys toistettavuudelle on hyvin alhainen. Vaikka uusia paikkoja voi luoda loputtomasti, geokätköilyn perusperiaate ei muutu kymmenennelläkään kerralla ensimmäiseen kertaan verrattuna, mikä voi tietysti alkaa pidemmän päälle kyllästyttää. Siltikin, geokätköily on kokeilemisen arvoinen sovellus opetuks-essa, kun halutaan toteuttaa ilmiö-pohjaista, kokonaisvaltaista oppimista.

SOVELTAMINEN

LÄHDELUETTELO

32