Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen on tärkeä kansalaistaito sekä itsessään että osana monilukutaitoa. Uusi opetussuunnitelma määritteleekin laaja-alaisissa osaamistavoitteissaan, että laitteiden tulisi olla niin oppimisen kohde kuin välinekin. (OPS2014) Tietokoneet ja tabletit ovat kouluissa jo yleisessä käytössä, mutta valitettavan usein niiden käyttö tapahtuu sisätiloissa ja istuma-asennossa. (Rudd, 2008 & Kangas 2010:153) Testiryhmämme selvitti, kuinka ilmiöpohjainen oppiminen, ongelmanratkaisutaitojen ja teknologiaosaamisen kehittäminen, ulkoileminen ja kehollisuus saataisiin yhdistettyä mielekkäällä tavalla.
GEOCACHING, TEKNOLOGIASOVELLUKSEN HYÖDYNTÄMINEN OPETUKSESSA JA OPPIMISESSA
EIVÄT OLE VIELÄ INTERAKTIIVISENA LÄHDELUETTELONA! :)
Geokätköilyllä tarkoitetaan ulkoilmassa toteutettavaa aarteenmetsästystä, joka on erinomainen aktiviteetti myös lasten ja nuorten kanssa. Geokätköilyn idea on, että kuka tahansa voi piilottaa minne tahansa maapallolla jotain, merkitä sen sijainnin käyttämällä GPS-teknologiaa ja ilmoittaa geokätkön (lähde) olinpaikasta geocaching.com -sivustolla tai mobiilisovelluksella. Ilmoituksen jättämisen jälkeen kuka tahansa, jolla on GPS-laite, voi ongelmanratkaisutaitojaan käyttämällä yrittää löytää kätkön sivustolle jätettyjen vihjeiden avulla. Sovellus toimii älypuhelimilla, tableteilla ja tietokoneilla, joissa on GPS-ominaisuus.
Itsessään kätkön etsiminen mahdollistaa oppimisen luonnossa samalla kannustaen lapsia tarkkailemaan mahdollisesti tuttuakin ympäristöä aivan uusin silmin. Kokemukselliset ja toiminnalliset työtavat mahdollistavat eri aistien käytön ja liikkuminen lisää oppimisen elämyksellisyyttä ja vahvistaa motivaatiota. (OPS 2014) Oppimis-motivaatiota vahvistavat myös yhdessä tekeminen ja oivaltamisen ilo, (OPS 2014) minkä vuoksi testiryhmämme suosittelee, että geokätköilyä kokeiltaisiin pareittain.
Lisäksi esim.
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014. Saatavilla www-sivulla: http://www.oph.fi/download/163777_
perusopetuksen_opetussuunnitelman_perusteet_2014.pdf (Haettu 1.4.2016)
Lähteet
Opetushallitus 2016a. Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014. Saatavilla www-sivulla: http://www.oph.fi/download/163777_perusopetuksen_
opetussuunnitelman_perusteet_2014.pdf (Haettu 1.4.2016)
Kangas, Marjaana. 2010. The School of The FuTure: Theoretical and Pedagogical Approaches for Creative and Playful Learning Environments. s. 42 ja s. 153. Väitöskirja. Lapin yliopisto.
Hyvönen, P.irkko. 2008. Affordances of playful learning environment for tutoring playing and learning. Väitöskirja. Lapin yliopisto.
Peterson, Christopher & Seligman, Martin. 2004, Character Strengths and Virtues : A Handbook and Classification
Video: https://www.youtube.com/watch?v=-4VFeYZTTYs tai https://www.youtube.com/watch?v=1YTqitVK-Ts
Kuva: http://mygeocachingstory.com/wp-content/gallery-bank/gallery-uploads/o_199dkq1onkgmobp1n0t1399o29s.jpg
MIKSI?
MITÄ?
31