PHENOMENA | Page 27

Arktinen muotoilu on tullut suureksi osaksi Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan opetusta. Olen itse vasta valmistunut teolliseksi muotoilijaksi, ja perehdyin Pro gradu -tutkielmassani arktiseen muotoiluun syvemmin. Nyt opiskelen parhaillani opettajan pedagogisia opintoja, ja suoritan yliopistossa syventävää opetusharjoitteluani. Teemana harjoittelussani on arktinen muotoilu, ja kohderhmänä ensisijaisesti vaihto-opiskelijat.

Pedagogisiin opintoihini, minulla on työn alla tutkimus jossa tutkin Lapin yliopiston teollisen muotoilun opettajien näkemyksiä arktisen muotoilun opettamisesta. Tutkielma on vielä kesken, mutta kaikki haastattelut on suoritettu. Alustavista tuloksista käy ilmi arktisessa muotoilussa nähtävä potentiaali, mutta myös sen haastavuus. Erityisesti koettiin, että aihe ja termi on annettu ylhäältä päin, eikä sen opetusta nähty helppona.

Ilmiöpohjainen opetus

Koska arktinen muotoilu itse ilmiönä on uusi, tuo se luonnollisesti haasteita myös opettajille. Näenkin ilmiöpohjaisen opetuksen menetelmät ja lähestymistavan tähän kontekstiin soveltuvana.

Opiskelijoiden aktiivisuuden korostaminen arktisen muotoilun opetuksessa on tärkeää, sekä myös tiedon soveltaminen esimerkiksi omaan muotoiluprojektiin. Ilmiö, tässä tapauksessa arktinen muotoilu ja sen sisällään pitämät useat näkökulmat luovat kehyksen oppimiselle. Koska ilmiö on varsin uusi, ja kompleksinen on opiskelumielekkyyden ja -motivaation merkitys suuri. Tietoa ei ole kannattavaa "kaataa niskaan", vaan opiskelijat on hyvä saada toimimaan aktiivisesti itse tiedon kerääjiksi ja käsittelijöiksi.

27