Arktinen muotoilu
Kuksa on lappilaisuuteen vahvasti liitettävä juoma-astia, tai kuppi, joka valmistetaan puusta. Otsikon viereinen valkoinen kuksa on keraaminen, ja se on valmistettu maailman pohjoisimmassa keramiikkatehtaassa Posiolla. Pentikin valmistama Halla -muki on saanut inspiraationsa pohjoisesta, ja sen puhtaan valkoisen värinkin voisi ajatella viestivän lumesta ja talvesta. Malli on otettu uusiokäyttöön 70-luvulla valmistetusta Hiisi -astiastosta. Tällöin vaaleanruskea keraaminen kuksamuki sisälsi myös saamelaiskuvioita. Onko tässä kyse arktisesta muotoilusta?
Arktinen muotoilu on ajankohtainen, kompleksinen ja toistaiseksi pääosin strateginen ilmiö, joka on viime aikoina saanut suurempaa näkyvyyttä. Etenkin Rovaniemellä ja Lapin yliopistossa ilmiö on ollut esillä, siihen on otettu kantaa ja se on tullut muun muassa osaksi yliopiston strategiaa. Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta on profiloitunut arktisen muotoilun osaamiskeskittymäksi sekä kansallisesti että kansainvälisesti (Tuomaala 2015, 88).
Taiteiden tiedekunnan opinto-oppaassa sanotaan muun muassa seuraavaa: "Arktinen muotoilu tuottaa kykyä ymmärtää kestävän kehityksen haasteita ja tuottaa ratkaisuja erityisesti kulttuurisen ja sosiaalisen kesävyyden alueella." (Tuomaala 2015, 89). Sekä: "Lapin yliopiston strategia keskittyy arktisen ja pohjoisen tutkimukseen. Opintokokonaisuus tukee yliopiston strategiaa ja hyödyntää Taiteiden tiedekunnan sekä arktisen taiteen ja muotoilun tutkimuksen osaamista että tatiteellista toimintaa arktisilla alueilla."
ARKTINEN MUOTOILU JA
ILMIÖPOHJAINEN OPETUS
ELLINOORA IKÄHEIMO
Päivi Tahkokallio 2012 (Teoksessa Arctic Design Opening the Dsicussion)
Arktisen muotoilun määrittelyyn on osallistunut joukko eri alojen asiantuntijoita. Ensimmäinen kansainvälinen keskustelunavaus arktisen muotoilun olemassaolosta on Päivi Tahkokallion (2012) toimittama Arctic Design Opening the Discussion -teos.
Näkemykset arktisen muotoilun olemassaolosta vaihtelevat ja sen voidaankin ajatella olevan useita eri asioita. Olen alla olevaan kuvaan kerännut merkittävimmät kannanotot ja näkemykset arktisen muotoilun määrittelystä. Arktinen muotoilu voidaan nähdä esimerkiksi pohjoista hyvinvointia tukevana muotoilutoimintana, brändinä, ääriolosuhteita kestävänä tuotemuotoiluna tai arktista luontoa ja alueen alkuperäiskansat huomioivana muotoiluna.
26