PHENOMENA | Page 25

Tehtävät, joita kirjassa on, soveltuvat hyvin peruskouluikäisille, mutta yhtä hyvin myös muillakin asteilla. Alakoulun ylimmät luokat ovat olleet kohderyhmä tehtäviä suunniteltaessa. Mutta muokkaamalla lähestymistapoja suppeammin ja laajemmin, tehtäviä voidaan toteuttaa myös nuorempien ja vanhempien oppilaiden ja opiskelijoiden keskuudessa. Mitä vanhempia oppilaat ovat, sitä käsitteellisemmin asioita voi käsitellä. Työryhmään on kuulunut monialaisia osaajia, mm. teollisia muotoilijoita, museolehtori, keraamikko ja kuvataideopettaja. (Kenttälä 2009)

Toisessa osiossa esitellään varsinainen työkalupaketti muotoilukasvatuksen opettajille. Se sisältää viisi opetusjaksoa;

”Tutustuminen muotoiluun, Muotoilun monimuotoisuus, Muotoilu ja ympäristö, Ideasta tuotteeksi ja Tuote maailmalle”

(Kenttälä 2009)

Ne nojautuvat muotoilukasvatuksen määritelmään, jonka työryhmä on laatinut.

”Menestyksekkään oppimisen ja innovoinnin edellytyksenä nähdään avoin ja luovuutta tukeva oppimisympäristö, jossa oppiminen tapahtuu monialaisesti ja vuorovaikutuksessa muiden kanssa sekä sosiaalisia toimintatapoja ja tottumuksia luovasti muunnellen. Muotoilukasvatus luo perustaa luovuudelle ja innovoinnille tarjoamalla innostavan, kokonaisvaltaisen ja oppijalähtöisen tavan lähestyä lapsen ja nuoren elämismaailmaa.”

(Kenttälä 2009)

"Muotoiloa! – opettajan opas muotoilukasvatukseen innostaa opettajia ottamaan muotoilukasvatuksen osaksi eri oppiaineita. Muotoilukasvatuksessa lähestytään esineympäristöä

monipuolisesti, pohditaan ihmisen ja esineen välisiä suhteita ja opitaan muun muassa muotoilun perustaitoja. Muotoilukasvatuksessa on lähtökohtana lapsen ja nuoren oma elämismaailma ja keskeistä kokemuksellisuus ja tekemällä oppiminen." (Kenttälä 2009)

Suosittelemme opasta opettajille, niin muotoilukasvatukseen, kuin muutenkin tuomaan ideoita opetustyöhön.

25

LÄHDELUETTELO