Design suuntautunut pedagogiikka DOP
Design suuntautuneessa pedagogiikassa on käytetty lähtökohtana ilmiöpohjaista oppimista. Oppilaat lähtevät ratkaisemaan ajankohtaista ongelmaa tai kysymystä. Tutkimustehtävän muodostaminen tapahtuu oppijoista lähtien ja se on keskeistä. Pedagogisissa menetelmissä korostuu yhdessä toimiminen, oppilaan osallisuus ja tietenkin tässä tapauksessa luonnossa liikkuminen kokonaisuudessaan. (Suomen Latu: Luokasta Luontoon)
Ennakointia luonnossa liikkumiselle
Luonnossa liikkumiselle ja opetukselle on syytä huomioida joitain perusasioita, jotta siitä tulisi onnistunut tapahtuma. Tärkeimpiä seikkoja ovat oppilaiden hyvinvointi ja jaksaminen. Ne eivät onnistu, ellei oppilailla ole sopivat vaatteet ja ruokailut kohdallaan. Luonnossa tapahtuvasta opetuksesta on siis informoitava huoltajia ajoissa, jotta he pystyvät varautumaan asiaan. Ruokailujen ajankohta on syytä ottaa tarkkaan huomioon, pitääkö sitä siirtää tai ottaa eväitä mukaan. (Suomen Latu: Luokasta Luontoon)
Hanke on osoittanut, että säännönmukaisuudella on iso merkitys luonnossa tapahtuvan opettamisen ja oppimisen onnistumisessa. Säännöllinen opetus luonnossa on tärkeää, silloin oppilaat orientoituvat paremmin toimintaan ja he muistavat paremmin mm. oikeat vaatetukset ja eväät mukaan.(Suomen Latu: Luokasta Luontoon)
Luontoon lähteminen ei ole aivan riskitöntä ryhmän kanssa. On hyvä laatia etukäteen turvallisuuskartoitus ja riskianalyysi, jotka toimitetaan koululle. Niiden avulla ehkäistään paremmin tapaturmia ja loukkaantumisia. Ensiaputaitoja on myös hyvä harjoitella ennen luontoon siirtymistä.
Luontoon siirtyminen ja siellä liikkuminen voi olla monelle aivan uusi kokemus ja samalla pelottavakin. Kun metsään mennään ensimmäisen kerran, on hyvä käydä läpi, miten luonnossa ja metsässä toimitaan. Mm. ns. jokamiehen oikeudet on hyvä käydä lasten kanssa läpi. Tärkeää on myös aluksi käyttää paljon aikaa ryhmäytymiseen ja yhdessä toimimiseen. Samalla käydään läpi aluerajat, jossa on turvallista liikkua. Äänimerkki on hyvä tapa kutsua oppilaat koolle. Ja tietenkin opettajan on hyvä olla käynyt alue läpi jo etukäteen ja huomioida eri vuodenaikojen tuomat mahdolliset yllätykset. Toiminta kannattaa aloitta pienin askelin, että muutos ei tunnu pelottavalta. Aluksi ollaan vaikka lyhyitä aikoja ja joku huoltajistakin voi jopa olla mukana. (Suomen Latu: Luokasta Luontoon)
Aluksi lähiluonnossa oppiminen kannattaa suunnata uuden aihealueen orientoitumiseen, laaja-alaisen oppimiskokonaisuuden aloittamiseen sekä sisältöjen kertaamiseen tai vahvistamiseen. Toiminnan voi aloittaa lyhyillä metsäretkillä, joihin voidaan sisällyttää luokassa toteutettujen opetusten asiasisältöjä. Aina ei kuitenkaan tarvitse toteuttaa kirjaimellisesti etukäteen tehtyä tuntisuunnitelmaa, vaan välillä voi heittäytyä oppilaiden kysymyksien maailmaan. Parasta, mitä opettaja voi antaa oppilailleen, on oman kokemuksen kautta saavutettu oppimisen ilo ja elämykset.(Suomen Latu: Luokasta Luontoon)
Kuva: Suomen Latu: Luokasta Luontoon, Avaruus
Kuva: Suomen Latu: Luokasta Luontoon. Avaruus.
Tutkimuskysymyksiä
Lapset muodostivat ideariihen ja sen kautta tekivät itselleen tutkimuskysymyksiä. Ilmiönä olivat oma lähimetsä ja lähiluontokohde. Tutkimuskysymykset kategorisoitiin kolmeen eri aiheeseen:
Ensimmäinen pohdinta oli, miten jokin kasvaa tai syntyy? Esimerkkeinä olivat mm. kysymykset; miten saniainen kasvaa? Mistä mahla tulee? Mistä puu syntyy? Toinen pohdinta koski pihkaa. Siitä aiheesta tehtiin kysymyksiä: Mistä pihka tulee? Mikä pihka on? Miksi pihka tarttuu?
Kolmas ja viimeinen aihealue tuli avaruudesta. Siitä aiheesta kysyttiin seuraavia kysymyksiä:
Miksi avaruudessa on pimeää?
Mistä maapallo on syntynyt?
Onko avaruuden planeetoilla elämää?
(Suomen Latu: Luokasta Luontoon, Avaruus)
Lähteet
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014. Saatavilla www-sivulla: http://www.oph.fi/download/163777_
perusopetuksen_opetussuunnitelman_perusteet_2014.pdf (Haettu 1.4.2016)
Suomen Latu. Luokasta luontoon -hanke opettajan materiaali. Laaja-alainen osaaminen. http://www.suomenlatu.fi/tapahtumia/luokasta-luontoon-materiaali/opetuksen-eheyttaminen.html ja http://www.suomenlatu.fi/media/avaruus.pdf (Haettu 16.4.2016)
Kenttälä, Marjo (toim.) 2009. MUOTOILOA! Opettajan opas muotoilukasvatukseen. Kerhokeskus. Saatavilla www-sivulla: http://www.kerhokeskus.fi/easydata/customers/kerhokeskus/files/etusivu/muotoiloa.pdf (Haettu 10.4.2016)
20