Rovaniemen kaupungin varhais-kasvatuskerhossa Rantavitikalla il-miöpohjainen oppiminen on tuttua
Rovaniemen kaupungin Rantavitikan ul-koleikkikerhossa ilmiöpohjaista oppimis-ta tapahtuu päivittäin.
–Ilmiöpohjainen oppiminen on pohja sil-le, mitä kerhossa tehdään. Luonnossa on paljon erilaisia ilmiöitä päivittäin, joita otamme mukaan suunnitteluun ja teke-miseen, ulkoleikkikerhon lastentarhan-opettaja Miia Nissi kertoo.
–Lapset ihmettelevät maailmaa, näkevät erilaisia ilmiömäisiä asioita ja yhdessä keskustellaan niistä. Sitten voidaan leikkiä aiheeseen liittyviä leikkejä ja askarrella-kin jotain aiheeseen liittyvää, ulkoleik-kikerhon toinen lastentarhanopettaja Marika Saari tarkentaa.
Ilmiöpohjaista oppimista voikin ajatella hyvin luonnollisena tapana varsinkin pie-nelle lapselle tutustua ympäröivään maa-ilmaan ja hahmottaa sekä jäsentää sitä omaa maailmankuvaansa.
–Ilmiöpohjainen oppiminen on lapsiläh-töistä ja mahdollistaa osallistamisen. Se rikastuttaa lapsen mielikuvitusmaailmaa ja suhdetta ympäristöä kohtaan, Nissi ker-too.
Käpyjen avulla voi toteuttaa matemaattisia orientaatioita esimerkiksi käpyjä laskemalla.
Kävyistä voi tehdä myös numeroita.
"Ilmiöpohjainen oppiminen on lapsilähtöistä ja se mahdollistaa osallistamisen."
Miia Nissi
Lapsen kanssa voi samalla pohtia, minkä puun käpyjä maasta löytyi ja mikä käpyjen tarkoitus oikein on.
Lähteet
Nissi, Miia & Saari, Marika 2016. Haastattelu 15.4.2016.
Opetushallitus 2016. Säädökset ja ohjeet. Opetussuunnitelmien ja tutkintojen perusteet. Varhaiskasvatus. Saatavilla www-muodossa: http://www.oph.fi/saadokset_ja_ohjeet/opetussuunnitelmien_ja_tutkintojen_perusteet/varhaiskasvatus. (Luettu 7.4.2016.)
Stakes 2005. Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus. Varhaiskasvatussuunni-telman perusteet. Saatavilla www-muodossa: http://www.julkari.fi/bitstream/handle/
10024/77129/Varhaiskasvatussuunnitelman
perusteet.pdf?sequence=1. (Luettu 7.4.2016.)
14