PetroMagasinet 2-2013 | Page 12

Arktisk Teknologi
Fritjof Nansens” Fram” – dog uten å bli liggende oppå isen.
- Det vil videre ha rette sider, og en avrundet hekk som slipper isen lettere, sier Bruun. Helt i tråd med Hannus devise om å” gjøre en forskjell teknologisk ved å utvikle installasjoner som kan stå i is.”
Skroget vil for øvrig bli modelltestet i løpet av mars 2013.
Utfordrende frakobling Uansett hvor godt skroget blir, og hvor gjennomtenkt designet er, vil helårsboring i arktiske farvann by på én utfordring man ikke måler krefter med: Drivende isfjell. Den uunngåelige løsningen er å komme seg ut av isfjellets kurs ved å koble fra og sikre brønnen, og deretter koble fra forankringen og flytte fartøyet.
Som nevnt har Aker Solutions vært med på å knekke den nøtten før, på White Rose, Newfoundland- og designet en løsning for Shtokman. Men dette var produksjonsskip. Ved boring har man noen tilleggsmomenter å ta hensyn til, ikke” bare” risere, power cables og umbilicals. Hva slags BOP( Blow Out Preventor)-løsning kan man bruke? Hva gjør man med borestrengen? Hvordan bibeholde vektkontrollen på muden? Spørsmålene er mange, og Aker Solutions er på saken.
- Det er en utfordring å finne en god og trygg måte å koble fra på, sier Bruun. En utfordring man kan løse uten å lete altfor lenge.
- Både fortøyning og borepakken vil vi løse internt, sier Melsom.
Aker Solutions krav til framtidens arktiske design:
ᏢᏢRedusert capex( investeringer) gjennom bruk av lettere og mer kompakt utstyr, som igjen krever mindre plass, bulk og stål.
ᏢᏢRedusert opex( driftskostnader) og forbedret sikkerhet gjennom bruk av fjernstyrt inspeksjon og følgelig færre offshorearbeidere.
ᏢᏢForbedret prosess availability( oppetid på anlegg) gjennom forbedret informasjonsregistrering og-behandling, bedre analyser og kampanjebasert vedlikehold.
ᏢᏢØkt bruk av robotteknologi for fjernstyrt inspeksjon.
ᏢᏢLukkede moduler utviklet i tråd med arktiske HMS-krav.
FAkta
- MLS( Mooring and Loading Systems – Aker Pusnes, red.) og drilling( MH- Maritime Hydraulics, red.) er kapable på slikt. Han forklarer selv om dette skal gjøres internt, er målet å ha et best mulig konsept- og at ikke alt nødvendigvis skal utvikles av Aker Solutions selv, men kan komme fra samarbeidspartnere.
- Vi gjør eget arbeid og utvikler egne modeller. Så identifiserer vi hvor det finnes teknologigap, før vi avgjør hva vi selv skal kunne dekke.
Vinteriseringsløsninger Mens topside-design normalt handler om kapasitet, vekt og plass, vil et design for arktiske forhold måtte ivareta hensynet til noen ekstramomenter:
Vindkjølingseffekten på utsatte steder; ising og kondensering; glatte overflater; is som faller fra strukturer; avløpssystemer( drains) som plugger seg; gass- og andre detektorer som ikke fungerer som de skal grunnet kulde / ising etc.; og økt varmebehov som følge av ovennevnte.
- De lave temperaturene gjør at vi må bygge inn mer enn tidligere, sier Linda Fløttum, avdelingsleder for Teknisk HMS i Aker Solutions.
- På Haltenbanken kunne vi nøye oss med naturlig ventilering, men her kan det bli nødvendig å bygge helt tett, og installere mekanisk ventilering, forteller hun. Og ventileringen er viktig av hensyn til eksplosjonsfaren, da denne skal fjerne gass fra eventuelle lekkasjer.
- Dette krever store HVAC-anlegg( Heating, Ventilation and Air Conditioning), som igjen vil kreve både plass og energi. En hel innebygging vil gi bedre arbeidsmiljø, men også større risiko, sier hun.
Aker Solutions, og også andre aktører, har jobbet med å utvikle det man kan kalle aktive værvegger. Disse skal sikre godt arbeidsmiljø uten at eksplosjonsrisikoen øker i særlig grad. Prinsippet er at veggene kan ha en justerbar åpningsgrad avhengig av om det er sommer eller vinter, og dersom det oppstår en gasslekkasje kan de automatisk gå i helt åpen posisjon for å få maksimal ventilasjon.
Is-problemer Ising fra sjøsprøyt, atmosfærisk ising og snølaster vil også kunne bli sikkerhetsrisiki. Det finnes lite forskning og informasjon om temaene, og begrenset med fullskalamålinger. På dette feltet kan man ha en god del å lære fra shippingmiljøene i Arktis.
- Vi jobber tett med forskningsmiljøene og med kundene våre for å skaffe oss all tilgjengelig informasjon så vi kan gjøre designet
12
PetroMagasinet- Utgave 2- 2013