OPServations | Page 13

Uudessa opetussuunnitelmassa mainitaan useassa kohtaa tieto- ja viestintäteknologian merkitys opetukseen. Oppilaat kohtaavat teknologian ja median haasteita päivittäin. Liettilä sanookin, että hän itse puhuu oppilaille kovasti siitä, mihin asioihin internetissä voi luottaa ja mihin ei. Laaja-alaisen osaamisen seitsemännessä kohdassa korostetaan tieto- ja viestintätaitoja kansalaistaitoina. Niin kuin muissakin kohdissa, myös tässä mainitaan oppilaan oma motivaatio, aktiivisuus ja innostus. Tästä voisi siis päätellä, että teknologian hyödyntäminen on käytännössä lisääntynyt verrattuna vuosikymmen taaksepäin. Otetaanko todellisuudessa opetuksessa enemmän huomioon teknologian monipuoliset käyttömahdollisuudet? Ainakin Eteläisten koulussa teknologiaa on jo sen verran suurissa määrin hyödynnetty oppitunneilla, ettei sen käyttö lisäänny, sillä Ari Liettilän mukaan he ovat jo niin pitkällä teknologian käytössä. Esimerkiksi 4.-6. luokkalaisille on jo tänä vuonna opetettu ohjelmointia ja ensi lukuvuonna myös pienemmät Eteläisten koulun oppilaat pääsevät harjoittelemaan ohjelmointia.

Teknologian hyödyntäminen opetuksessa ei tietenkään onnistu ilman asiaan kuuluvia välineitä. Miten on Eteläisten koulun laita teknologian määrässä? 3,5 oppilasta kohden on yksi kone. Kuulostaa siis melko hyvältä! Kuudennen luokan oppilailla on myös käytössään BYOD (Bring Your Own Devide), jonka avulla oppilaat voivat käyttää omia laitteitaan opetuksessa.

"Eteläisten koulun johtava arvo on inhimillisyyden kunnioittaminen"

Opetukseen kuuluu tulevaisuudessa vahvasti toiminnalliset opetustilanteet. Laaja-alaisen osaamisen kokonaisuudessa kerrotaan yrittäjyydestä ja oppilaiden harjaantumisesta pitkäjänteiseen ja järjestelmälliseen toimintaan. Ari Liettilä kertoo, että heillä on tänä vuonna käytössään oppilaille valinnainen Majakka –kurssi, jonka sisältö on yhteiskuntaoppia ja vaikuttamista. Sen avulla oppilailla on entistä enemmän vastuuta koulun yhteisissä tapahtumissa. Oppilaat vaikuttavat tapahtumien suunnitteluun ja myös itse järjestelyyn. Tällaisia tapahtumia ovat esimerkiksi Marrasmyyjäiset ja Elämää Eteläisissä –tapahtuma. Ari Liettilä valittelee, etä kurssi ei ensi vuonna toteudu liian vähäisen valinnan vuoksi. Ensi vuonna sitten uudestaan! Yrittäjyys näkyy myös kansainvälisessä toiminnassa. Eteläisten koulun oppilaat ovat jo neljä vuotta keränneet rahaa ja mahdollistaneet koulun kummitytön opiskelut Nakurussa Keniassa.

Summa summarum, koululaitos on muutoksien äärellä. Laaja-alaisen osaamisen kokonaisuudet varmistavat sen, ettei opetus ole pelkkää nippelitiedon opettelua oppikirjoista. Edellä mainitut 7 kokonaisuutta tulee ottaa syksystä lähtien opetuksessa huomioon. Eteläisten koulu on jo ottanut askeleen kohti uudenlaista oppimisympäristöä.

Emma Sarkkola

Lähteet:

http://www.oph.fi/download/163777_perusopetuksen_opetussuunnitelman_perusteet_2014.pdf

http://www.edu.fi/valo_opas/ratkaisut_ja_niiden_rakentaminen/oppilaat_omilla_laitteilla

Ari Liettilän haastattelu