Eteläisten koulu laaja-alaisen osaamisen äärellä
Maailma on alati muuttuva paikka. Kehitys etenee kovaa vauhtia ja koululaitosten tulee pysyä matkassa mukana. Enää ei riitä Pohjanmaan jokien ulkoa osaaminen tai hiilivetyjen järjestyksen muistaminen. Muistisääntö KONSUKIEPRE on varmasti ruotsin tunneilta tuttu. Pitihän se osata ulkoa vaikka unissaankin. Nämä tiedot eivät kuitenkaan nykymaailmassa enää riitä. Tietoa tulee osata soveltaa ja oppilaiden tulisikin oppia muutakin, kuin mitä oppikirjoissa lukee. Mitä kaikkea oppikirjojen ulkopuolista tietoa meidän tulisi oppilaille opettaa?
Tähän kysymykseen yhden vastauksen antaa uuden opetussuunnitelman laaja-alaisen osaamisen tavoitteet. Se tarkoittaa moninaista kokonaisuutta, johon kuuluu tietojen lisäksi erilaiset taidot, asenteen, arvot ja oppilaan tahto. Opittujen asioiden soveltamisen osaamiseen kuuluu vahvasti kyky asettaa tiedot ja taidot kontekstiin, jossa oppilas eri tilanteissa on. Opettajalla on suuri rooli ja vastuu ohjata oppilaat laaja-alaisen osaamisen pariin. Edellä mainitsemani tahto on erittäin paljon yhteydessä opettajan antamaan ohjaukseen ja motivoimiseen.
Laaja-alaisen osaamisen alueeseen kuuluu seitsemän eri kohtaa. Nämä kohdat ovat ”Ajattelu ja oppimaan oppiminen”, ”Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu”, ”Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot”, ”Monilukutaito”, ”Tieto ja viestintäteknologian osaaminen”, ”Työelämä taidot ja yrittäjyys” sekä ”Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen”.
Haastattelin sähköpostitse Hämeenlinnan maalaisseudulla sijaitsevan, hieman yli 100 oppilaan Eteläisten alakoulun rehtoria Ari Liettilää. Kysyin Eteläisten alakoulun tulevaisuuden suunnitelmia uuden opetussuunnitelman ja laaja-alaisen osaamisen kannalta.
Eteläisten koulun johtava arvo on inhimillisyyden kunnioittaminen ja se näkyykin vahvasti koulun kestävän kehityksen suunnitelmassa. Arjen taidot näkyvät monilla eri osa-alueilla. Kaikilla luokilla on esimerkiksi luokkajärjestäjät, joilla on ikään nähden suhteutettuna sopiva määrä vastuuta. Luokkajärjestäjille kuuluu erilaisia tehtäviä, joilla lisätään luokan viihtyvyyttä ja opetustoimen edistämistä. Eteläisten koululla toimii myös oppilastoimikunta, jonka kautta oppilaat oppivat demokratiaa ja vaikuttamista.