normaalia vuorovaikutusta ja tunteita ym. Tärkeää on kuitenkin antaa opettajana itselle ”vapaus” hyödyntää kehittynyttä teknologiaa.
"Hahmottamiskyky paranee pelatessa hahmottamista vaativia pelejä"
Pelien voi nähdä kehittävän monia eri alueita oppijassa. Hahmottamiskyky paranee pelatessa hahmottamista vaativia pelejä. Esimerkkinä geokätkeilyyn tarkoitettu sovellus geocaching vaatii käyttäjältä kykyä hahmottaa karttaa, parhainta reittiä kätkölle ja mahdollista kätköpaikkaa. Silmän ja käden koordinaatio, visuaalisuus, looginen ajattelu, ratkaisukyky ja strateginen ajattelu kehittyvät erilaisia sovelluksia käyttäessä. Esimerkiksi screencastia käyttäessä visuaalinen hahmottaminen korostuu sijoittaessa materiaalia sopivalla tavalla näytölle. Kehittymisen eri alueita on siis paljon.
Lev Vygotsky loi monia teorioita sosiaaliseen vuorovaikutukseen liittyen. Vygotskyn lähivyöhyketeoria tukee hyvin teknologian hyödyntämistä nykypäivänä. Teoriassa toimitaan oppilaan ”lähivyöhykkeellä” ja opettajan pitää tuntea oppilaan kehitystaso ja olla kuin askel edellä, tarjota riittäviä haasteita ja näin laajentaa ja kehittää oppimista. Sovellusten kanssa tason tiedostaminen helpottuu ja kehittäminen haastavampaan suuntaan on suhteellisen helppoa. Monet eri sovellukset, joita koulumaailmassa voi
hyödyntää toimivat tasoperiaatteella, eli on eri tasoja joita pitkin edetään eteenpäin. Kun tietty taso saavutetaan, siirrytään seuraavalle tasolle ja optimaaliset haasteet säilyvät.
eteenpäin. Kun tietty taso saavutetaan, siirrytään seuraavalle tasolle ja optimaaliset haasteet säilyvät.
Kaikki pelaaminen ja sovellusten käyttö ei myöskään tarkoita suoraan sitä, että pelaaminen tapahtuisi aina yksin. Pelaamisessa voi myös olla mukana useita muitakin osallistujia ja tämä tuo tilanteeseen vuorovaikutteisuutta lisää. Sovellusta käyttäessä tietyissä tilanteissa osallistujat joutuvat kommunikoimaan keskenään ja tekemään yhteistä päättelyä, mikä kehittää sosiaalisia taitoja. Myös jäsenenä olemisen taidot ryhmässä kehittyvät monilta osin, esimerkiksi useamman pelaajan odottaessa vuoroaan, joutuvat osallistujat huomioimaan toisensa. Myös tilan antaminen toisille ja itselle kehittyy ja ymmärrys toisia osallistujia kohtaan kasvaa.
"Sovellusten käyttö kuten pelaaminen vaikuttavat myös tunteiden ilmaisuun ja niiden laajuuteen"
Sovellusten käyttö kuten pelaaminen vaikuttavat myös tunteiden ilmaisuun ja niiden laajuuteen. Monesti pelaamisen myötä peli ruokkii tiettyjä tunnetiloja, joita pelaaja jopa voimakkaasti voi ilmaista. Kuitenkin näiden tunnetilojen ”hillitseminen” kehittää taitoja käsitellä ja ilmaista omia tunnetiloja. Toisaalta voi nähdä myös sen, että tunteet saavat ”vallan” jolloin tunteiden ilmaisusta kehittyy yksin pelatessa omanlaisensa, joka heijastuu myöhemmin muissa tilanteissa kohdattavaan tunteiden ilmaisuun.