kasvaa ja helposti on nähtävissä laajalti vaikuttavat positiiviset vaikutukset oppijassa.
Sovelluksen käyttöä voisi ajatella aloitettavan esimerkiksi erilaisten esitelmien pitämisessä. Sovellus mahdollistaa myös koneessa olevan kameran käytön ja näin mahdollisuudet lisääntyvät. Konkreettinen esimerkki voisi olla esityksestä vaikka savannilla leijonan ja antiloopin kohtaaminen. Oppilaat voivat tuottaa videoon taustaselostuksen ja piirtää kohteet näytölle, jotta katsoja erottavat ne toisistaan. Lisäksi äänitehosteita voi lisätä ja nauhoittaa mukaan.
Sovelluksessa voidaan säätää kuinka pitkän pätkän se nauhoittaa kerrallaan. Näin opettajan on helppo saada jokin tavoite asetettua oppilaille, kuinka pitkä videon pitäisi olla. Kuvanlaatua voi myös säätää sovelluksessa ja näin tehdä vähemmän tilaa vievää videota tai vastaavasti parantaa laatua.
"Mikäli tehtävä vain on riittävän innostava ja oikealla tavalla tuetusti toteutettu, niin varmasti intoa riittää ja oppimista tapahtuu."
Käytännössä sovellusta voisi myös hyödyntää osana kokonaisuutta, jossa tavoitteena on kehittää monia eri osa-alueita. Oppilaat voisivat vaikka kuvata puhelimella videon liikunnan tunnilla, jossa he pelaavat jääkiekkoa. Video siirrettäisiin tietokoneelle ja pistettäisiin nauhoitus päälle. Tämän jälkeen oppilaat voivat ”selostaa” ottelua. Ottelun selostaminen on intensiivistä ja sen toteuttaminen vaatii keskittymistä. Mikäli tehtävä vain on riittävän innostava ja oikealla tavalla tuetusti toteutettu, niin varmasti intoa riittää ja oppimista tapahtuu.
vaatii keskittymistä. Mikäli tehtävä vain on riittävän innostava ja oikealla tavalla tuetusti toteutettu, niin varmasti intoa riittää ja oppimista tapahtuu.
Miksi käyttää sovelluksia osana opetusta
Usein korostamme yhteiskunnassamme sosiaalisia taitoja ja niiden merkitystä kehitykselle. Sosiaaliset taidot ovatkin todella merkittäviä ja niiden kehitykseen onkin syytä panostaa entistä enemmän tulevaisuudessa. Puhuttaessa oppimisympäristön muutoksesta siihen, että oppilaan vuorovaikutteisuus ei tapahdu suoraan toisen ihmisen kanssa, käsitämme usein tilanteen yksinäiseksi puurtamiseksi ilman sosiaalista toimintaa. Kuitenkin tähänkin liittyy sosiaalinen toiminta, mutta silloin oppija on sidoksissa ja vuorovaikutuksessa niihin sosiaalisiin konstruktioihin, jotka ovat ohjanneet ”toisenlaisen” oppimisympäristön tekemistä. Esimerkiksi teknologian kehitys tarjoaa mahdollisuuden oppimisympäristöön, missä oppija yksin ilman suoraa vuorovaikutusta toimii. Pelit ja erilaiset oppimista varten kehitetyt sovellukset ovat oiva esimerkki tästä.
Oppija käy myös ”keskustelua” oppimisympäristön tekijän kanssa, kun hän pyrkii muodostamaan tämän kanssa jaettuja merkityksiä tekstin välityksellä.
Tämän ymmärtäminen helpottaa tuskaa siihen, että oppimisessa on oltava sosiaalinen aspekti. Sosiaalisen toiminnan löytyminen myös tukee hyödyntämään erilaisia sovelluksia oppimisessa. Toki kaikkia taitoja ei pelaamalla kokonaan opita, kuten normaalia vuorovaikutusta ja tunteita ym. Tärkeää on kuitenkin antaa opettajana itselle ”vapaus” hyödyntää kehittynyttä teknologiaa.