Oppia ikä kaikki | Page 18

halusta tietää paikkansa ja säilyttää osallistujien järjestys samana. Muille oppilaille leikkitilanne voi olla hämmentävä, mikäli joukossa on Asperger-lapsi. Koulussa opettajan roolin merkitys on suuri. Opettajan (esikuvana) tulee osoittaa olevansa avarakatseinen, opettaa sosiaalisia taitoja ja rohkaista lapsia. (Attwood 2005, 43.)

"Useimmille lapsille välitunnilla leikkiminen on hauskinta koulupäivässä."

Asperger-lapselta voi viedä aikaa oppia tulemaan toimeen muiden kanssa. Aluksi opettaja voi etsiä pienen joukon lapsia, jotka auttavat Asperger-lasta opetella leikkimään heidän kanssaan. Opettajan tehtävä on rohkaista lasta leikkimään ja toimimaan ryhmässä. Parhaimmillaan toiset lapset voivat olla todella auttavaisia ja avarakatseisia uuden leikkikaverin suhteen. Useimmille lapsille välitunnilla leikkiminen on hauskinta koulupäivässä. Tämä ei kuitenkaan pidä välttämättä paikkaansa Asperger-lapsen kohdalla, jota valvonnan puuttuminen, intensiivinen sosiaalinen toiminta ja meteli häiritsevät. Hän voi tuntea olonsa erittäin taitamattomaksi ja suojattomaksi. Tämän vuoksi välituntivalvojan tulisi tietää lapsen haasteista ja auttaa häntä pääsemään muiden lasten leikkeihin tai vaihtoehtoisesti kunnioittaa lapsen halua olla yksin, mutta olla läsnä turvana. (Attwood 2005, 44.)

Keskustelu koulussa opittavista taidoista on ollut esillä.

Nykyään painotetaan oppilaiden kasvua ihmisenä ja yhteiskunnan kansalaisuuden merkitystä. Ajattelen, että Asperger-lapsille tärkeintä koulussa on juuri sosiaalisten taitojen oppiminen. Asetettavat tavoitteet riippuvat yksilöstä. Ideaalitilanteessa lapset oppisivat sellaiset sosiaaliset taidot, jotka auttaisivat heitä pärjäämään myöhemmässä elämässä. Siksi leikin merkitys Asperger-oppilaiden kohdalla on suuri. Tulevaisuudessa tarvittavia ryhmätyötaitoja oppii leikin avulla. Kehityksen häiriöön kuuluvat sosiaalisen vuorovaikutuksen haasteet eivät tarkoita, että meidän tulisi ajatella, etteikö Asperger-lapset kykenisivät oppimaan sosiaalisia taitoja. Yksilöllistämällä opetuksen voimme kohdata haasteet ja lähteä työstämään niitä oppilaiden ehdoilla.

Laura Hartikainen