Oppia ikä kaikki | Page 13

henkilökohtaisista että yhteisistä tavoitteista. (Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014.) Mielestämme on hyvä, että opettajan työtä ohjaava asiakirja velvoittaa ottamaan leikin opetukseen.

Opettajan rooli leikillisen opetuksen suunnittelijana

"Kaiken lähtökohtana on kuitenkin opettajan oma asenne leikillistä opetusta kohtaan."

Leikillinen oppimisympäristö mahdollistaa toiminnallisuuden. Toiminta on usein hauskaa ja keskittyminen on helpompaa kuin perinteisessä luokkahuonetyöskentelyssä. Leikillisen opetuksen toteuttaminen voi tuntua opettajasta työläältä, koska se vaatii joustavuutta ja muuttuvaa roolia. Opettajan olisi luotettava omaan kykyyn toimia erilaisissa tilanteissa sekä uskaltaa käyttää rohkeasti mielikuvitusta sekä luottaa lasten kykyyn ja mielikuvitukseen. Opettajan on myös oltava valmis suunnittelemaan oppitunteja uudella tavalla sekä kohtaamaan mahdollisia epävarmuustekijöitä. Kaiken lähtökohtana on kuitenkin opettajan oma asenne leikillistä opetusta kohtaan. (Hyvönen ym. 2007, 116-121, 236.)

Yksi opettajan roolin kannalta suurimpia muutoksia luokkahuonetyöskentelyyn verrattuna on,

että leikillisessä toiminnassa lapsille annetaan vastuuta, jota he myös ottavat. Tällöin heistä tulee aktiivisia toimijoita, joka on oppimisen ja kasvamisen näkökulmasta tärkeää. (Hyvönen ym. 2007, 126.) Hyvönen ym. (2007, 227-229) kirjoittavat myös, että opettaminen on jollain lailla arka keskustelunaihe, koska jokainen opettaja haluaa antaa hyvää opetusta. Opettajilla saattaa olla erilaisia käsityksiä siitä, mitä on hyvä opettajuus. Opettajat ovat yleisesti yhtä mieltä, että siihen sisältyy leikillisyyttä, leikkejä, pelejä ja hassuttelua. Näin siitäkin huolimatta, että jotkut opettajat eivät osaa käyttää näitä opetuksessaan. Opettajien suhtautuminen opetussuunnitelmaan on kahdenlaista. Toiset näkevät opetussuunnitelman enemmän vaatimusten kokoelmana kuin vaihtoehtoisten menetelmien mahdollistajana. Toiset taas kokevat opetussuunnitelman joustavana ja monin eri tavoin toteutettavana. Joustavan suhtautumistavan mukaan uskotaan, että vapaa leikki, toiminta ja ilo ovat edistämässä lapsen kokonaisvaltaista kehitystä ja tuovat energiaa luokkahuonetyöskentelyyn.

"Leikin merkitystä ei saa aliarvioida"

Lapsen luonnollinen kiinnostus elämää ja maailmaa kohtaan tulisi pyrkiä säilyttämään myös koulussa. Leikin merkitystä ei saa aliarvioida. Lindqvistin (1998, 71) mukaan lapset pitävät kaikesta järjenvastaisesta ja hullunkurisesta. Tämän artikkelin myötä haluammekin rohkaista kaikkia opettajia käyttämään leikillisyyttä opetuksessa mahdollisimman monipuolisesti.