Inspirationen til at skrive mere udførligt om den umbriske helgen havde dog meldt sig allerede under en rejse han foretog til Assisi i 1899 , da han havde påbegyndt oversættelsen af nogle gamle legender om Frans til den bog , han gav titlen Fioretti – ” småblomster fra den hellige Frans af Assisis urtegård ”, som han kalder den , med forord kun i første udgaven af den norske digter Bjørnstjerne Bjørnson . Bogen udkom i 1902 og genudgivet i 1944 .
Hvad var det ved Frans af Assisi , som betog Johannes Jørgensen så stærkt , at det var årsag til en ændring af hans liv ? Spørgsmålet fordrer i virkeligheden så omfattende et svar , at det ikke kan rummes kort . Men den franciskanske spiritualitet og Frans ’ enkelhed i sin evangeliske fattigdom sammen med hans eget sociale sindelag og menneskesyn fandt rig samklang i den franciskanske fattigdom og menneskelighed . ” Blandt Bønder og Franciskanere ”, som han formulerede det næsten som et mantra , viste hans krav til en naturlig enkelthed . Hos Frans så han en holistisk forståelse af altings sammenhæng udtrykt i en altomfattende kærlighed . Jørgensens naturforståelse fandt så at sige ved studiet af Frans fuld genklang . Her fandt han altets Gud .
At han i 1915 bosatte sig i Assisi var egentlig en tilfældighed . Efter i to år at have boet i Siena , ønskede han sig af forskellige grunde at slå sig ned i Paris , men ved påvirkning fra veninden , den franske kunstnerinde Andrée Carof , valgte han Assisi . Men det er en anden og meget lang historie .
11
Bogen om Frans
Johannes Jørgensens egentlige storværk om den hellige Frans blev ikke kun skelsættende for ham som menneske og kunstner , men bragte også hans forfatternavn ud i hele verden , og på den måde var han direkte anledning til udbredelse af kendskabet til Frans . Bogen , der udkom i 1907 , rummer bl . a . 60 tætskrevne henvisninger , kilder og noter , som dog ikke kom med i de mange senere udgaver , men som viser med hvilken forskningsmæssig grundighed Jørgensen gik til værks . Bogen blev altså ikke kun en traditionel helgenbiografi men et videnskabeligt værk , og uden at jeg kender til hvad verdenslitteraturen ellers rummer af skrifter om den hellige Frans , vover jeg den påstand , at hans bog må være – om ikke hovedværket – så dog en kilde dertil . Andenudgaven ( på dansk ) kom allerede i 1913 og er til dato udkommet i over 10 udgivelser .
Gennem årene er bogen oversat til 20 sprog – også til så eksotiske sprog som kinesisk , japansk og serbokroatisk - og så sent som i 1969 i en forkortet udgave på grønlandsk . Den seneste kom i 2016 på forlaget Visdomsbøgerne . Det vidner om den popularitet – i bedste betydning – både Frans og hans forfatter har nydt i Danmark . Dertil skal vi lægge Pilgrimsbogen , som senest kom i en ny udgave i 2019 på Katolsk Forlag .
Den hellige Frans og danskerne
Frans af Assisi var som en af kirkens mest navnkundige helgenskikkelser og