NVM magazine 4-2020 | Page 26

26 Holding
Tekst | Petrick de Koning • NVM MAGAZINE

Brainbay directeur Fonger Ypma blikt terug én vooruit

“ Technologie en praktijk in innovatieve datagedr

Als zelfstandig dochterbedrijf van NVM had brainbay een mooie start . Met hulp van NVM-data waren ze meteen hét platform voor inzichten en datagedreven diensten voor de Nederlandse vastgoedmarkt . “ Een fantastische basis om op door te ontwikkelen ”, volgens directeur Fonger Ypma . “ NVM is een vereniging met een hecht clubgevoel en een sterk oog voor innovatie . Onze uitdaging gaat verder dan het professionaliseren van het databeheer . We willen de data verrijken en benutten om samen met de leden nieuwe diensten te ontwikkelen .”
Zelf startte Ypma halverwege 2019 bij brainbay . “ Ik kwam terecht in een enthousiaste organisatie met een stevige basis . Er is een rijke database en ook de data-uitwisseling is goed georganiseerd .” Tegelijkertijd waren er wel wat aandachtspunten . Zo vroeg de infrastructuur op technische gebied aandacht . “ Die wordt inmiddels gemoderniseerd en met een agile-werkwijze kunnen we nu continu kleine verbeteringen doorvoeren .”
Grip op datakwaliteit
Verder ontbrak het aan een helder databeleid . Het nieuwe databeleid dat NVM recent opstelde , biedt een duidelijk kader met goede afspraken . “ Het is helder wat er met data gebeurt en hoe deze gebruikt mag worden . In combinatie met betere beveiliging , is de grip op de datakwaliteit verstevigd . Via de Data Governance Board hebben alle betrokkenen een stem in het datagebruik . Daarnaast werken we heel concreet aan initiatieven om de datakwaliteit bij bijvoorbeeld Commercieel Vastgoed stapsgewijs naar een hoger plan te tillen .”
“ We leveren we een directe bijdrage aan de verdere digitalisering van NVM en haar leden .”
Mooie dingen ontwikkelen
Als analytics-bedrijf wilde Ypma meer expertise op het gebied van analytics en datascience in huis halen . Het brainbay- team is het afgelopen jaar flink gegroeid . “ Ons team van 25 mensen is uitgebreid met datascientists , AI-experts en softwareontwikkelaars . Door de groei zijn we letterlijk uit ons jasje bij NVM gegroeid . In Utrecht werkt nu een divers en inter nationaal team . Omdat we door de coronacrisis veel thuiswerken , is het wel de uitdaging goed in verbinding te blijven . Maar we hebben een modus gevonden om elkaar ook online te blijven vinden om mooie dingen te ontwikkelen .”
Concrete meerwaarde
Aan dat laatste ontbreekt het niet . Als voorbeeld noemt Ypma de Inverkoopname-tool . Deze geeft makelaars in één oogopslag alle waardevolle informatie van een woning die ze in verkoop willen nemen . Onder andere een inschatting van de waarde en referenties van vergelijkbare woningen . Voorheen waren dit losse tools . “ Deze tool biedt makelaars concrete meerwaarde omdat ze snel beschikken over alle relevante informatie die belangrijk is bij het eerste klantcontact . De applicatie is deze zomer gelanceerd maar de ontwikkeling staat zeker niet stil . We blijven deze tool doorontwikkelen naar de behoeften van de makelaars .”