NVM-magazine 2-2023 | Page 32

32 Vereniging Tekst | Eduard Padberg • NVM MAGAZINE
Nadere voorwaarden gesteld aan verhuur

Wet goed verhuurderschap moet discriminatie tegengaan

Vanaf 1 juli wordt de positie van huurders verder versterkt . De Wet goed verhuurderschap verplicht verhuurders en bemiddelaars tot een reeks nieuwe administratie én normatieve eisen , en stelt de gemeente aan als arbiter .
“ De wet is bedoeld om de uitwassen van de huurmarkt aan te pakken ”, stelt Kees Vlaanderen , die als senior beleidsadviseur van de NVM nauw betrokken was bij de totstandkoming van de wet . “ Het is belangrijk dat discriminatie en intimidatie door verhuurders worden tegengegaan .”
KEES VLAANDEREN Senior beleidsadviseur NVM
Gemotiveerd Desondanks heeft de wet gevolgen voor alle verhuurders , bevestigt Vlaanderen , en daarmee ook voor makelaars . Sommige regels zijn al gemeengoed . Zo moeten vanaf deze zomer huurovereenkomsten schriftelijk worden vastgelegd en mogen waarborgsommen niet meer dan twee maanden kale huur behelzen . Maar de nieuwe wet voorziet ook in andere , minder voordehand liggende eisen . Zo is daar de verplichting van verhuurders om huurders schriftelijk te wijzen op hun rechten . Ook moeten zij de keuze voor de uiteindelijke kandidaat gemotiveerd meedelen aan de afgewezen kandidaat-huurders . “ Zeker in tijden van een woningtekort ”, stelt Vlaanderen , “ is dat een behoorlijke administratieve last .”
Om discriminatie tegen te gaan , wordt de verhuurder tevens verplicht bij het selectieproces gebruik te maken van objectieve , transparante criteria . “ Er zijn veel onderzoeksresultaten op grond waarvan duidelijk wordt dat er sprake is van discriminatie ”, stelt Vlaanderen . “ Maar er zijn nauwelijks echte klachten of veroordelingen . Hopelijk bieden de nieuwe regels voldoende houvast om handhavend op te treden tegen daadwerkelijke discriminatie .”
Meldpunt en sancties Mocht een huurder denken dat er sprake is van discriminatie , of bijvoorbeeld een te hoge huurprijs , dan kan hij dat bij de gemeente aankaarten . In plaats van een ingewikkelde en dure gang naar de kantonrechter zijn gemeenten nu verplicht een laagdrempelig meldpunt in te stellen waar anoniem en kosteloos meldingen kunnen worden gedaan van ongewenst verhuurgedrag . Jacopo Lombardi , jurist bij NVM , legt uit dat het niet naleven van de regels van goed verhuurderschap grote gevolgen kan hebben . Mogelijke sancties zijn een last onder dwangsom , een boete , het intrekken van de verhuurvergunning of zelfs het in beheer nemen van het verhuurde pand . Bij ongewenst verhuurgedrag en daaropvolgende beboeting kan ook de naam en toenaam van verhuurder of bemiddelaar openbaar worden gemaakt . Daarmee , geeft Lombardi toe , is de nieuwe wet ontegenzeggelijk “ een stok om mee te slaan .”