NVM-magazine 2-2022 | Page 15

JULI 2022 • Vereniging
15 minder . Straks komen we in een situatie dat woningen echt van het gas af moeten . En de voorwaarde daarvoor is dat je minimaal energielabel B moet hebben , wil het zinvol zijn om bijvoorbeeld over te gaan naar een hybride warmtepomp . En voor sommige woningen is dit B-label moeilijk haalbaar , omdat ze in een tijd gebouwd zijn waarin de spouwmuur nog niet bestond .
Iedereen doet en moet mee
Ook zijn gemeentes bezig om wijken van het gas af te halen . Dat gaat tussen nu en 2030 in heel Nederland worden uitgerold . Er loopt nu een pilot en zo ’ n zeventig gemeentes hebben zich bij ons aangemeld voor een speciale financiering zodat iedereen mee kan in deze verduurzamingsslag . Ook mensen die het niet kunnen betalen . Die wijkgerichte aanpak gaat om trajecten van 2 tot 3 jaar en naarmate 2030 dichterbij komt , gaat dat in een hoger tempo spelen . Ik zie hiervoor geen financieringsproblemen . Waar door gemeentes vooral goed naar moet worden gekeken , is hoe je de bewoners hierin meeneemt en begeleidt . Een NVM-makelaar kan hier een belangrijke adviesrol in spelen door te weten welke plannen er in de wijk zijn en welke duurzaamheidsinvesteringen iemand moet doen om tot een energielabel B of hoger te komen . Maar het is voor een makelaar ook belangrijk om advies te kunnen geven over welke subsidiepotjes en aanvullende regelingen er beschikbaar zijn , zowel landelijk , zoals bij RVO of onze leningen bij het Warmtefonds , als in jouw gemeente . Er zal mogelijk nog wetgeving komen waardoor het nog wat strenger wordt , maar er zal tegelijkertijd ook techniek ontstaan die het weer makkelijker maakt . Ik zie al heel veel initiatieven dus we kunnen nog grote stappen maken . Dat geldt ook voor de makelaar . •
Meer informatie ? Bekijk de website van het Nationaal Warmtefonds : warmtefonds . nl
“ Je ziet met name dat de onderkant van de woningmarkt qua verduurzaming moeizaam op gang komt .”
Jos Ebbers voorzitter NVM vakgroep Agrarisch & Landelijk
Op uitnodiging van Europa heeft Nederland voortvarend allerlei plekken in het land aangewezen als Natura 2000-gebied . Maar over de verregaande consequenties is toen door bestuurders niet goed nagedacht . Nu kristalliseren de consequenties zich uit en worden de boeren als het probleem gezien en op een kwalijke manier geframed , terwijl zij niets verkeerd hebben gedaan . Nederland heeft het stikstofprobleem aan zichzelf te danken , door veel Natura 2000-gebieden aan te wijzen . NVM ziet boeren juist als de oplossing voor het probleem .
Daarvoor moet je eerst weten waarom boeren boer zijn . Dat is niet primair voor het geld . De meeste boeren hebben hun bedrijf veelal overgenomen van de vorige generatie met als doel het bedrijf ook weer over te dragen aan de volgende generatie . Als je als overheid dan met ( gedwongen ) onteigening komt om zo de stikstofuitstoot snel naar beneden te krijgen , staat dat haaks op wat de boer voor ogen heeft .
Juiste plek ?
De overheid heeft jarenlang allerlei geitenpaadjes bewandeld en de agrarische sector moest daarin mee . Dan kan je niet direct onteigening toepassen . Dat doe je pas , als het echt niet anders kan ( ultimum remedium ), terwijl er nog helemaal niet is gekeken naar alternatieve mogelijkheden . Daarom pleit ik ervoor dat we op ( semi ) regionaal niveau gaan kijken hoe we hier invulling aan kunnen geven . In de landbouw zijn er veel bedrijven die stoppen of geen opvolger hebben . Via ruiling – ruilverkaveling of herinrichting – zou je dan agrarische bedrijven die door willen maar nu op een minder goede plek zitten , kunnen laten voortbestaan op een andere locatie waar de natuur er minder last van heeft . Zo kan er ook een dikke streep door de huidige opkoopregeling waarbij de boer wordt uitgekocht maar niet elders een agrarisch bedrijf mag opstarten . Dat is echt het paard achter de wagen spannen .
Voordeel voor iedereen
Ik zie echt een win-win situatie wanneer je via herinrichting en ruilverkaveling boerenbedrijven kan verplaatsen naar betere plekken . Je behoudt namelijk de goede agrarische ondernemers voor Nederland want historisch gezien zijn we een top landbouwland en dat moeten we niet kwijtraken door Natura 2000-gebieden . Daarnaast speel je de natuur vrij , geeft het stoppende ondernemers een mooie kans en kun je op de vrijgekomen locaties verder van de Natura 2000-gebieden weer nieuwe bedrijvigheid stichten en op de nabijere locaties bijvoorbeeld plattelandswoningen realiseren . Ook krijg je via herverkaveling een verbeterde verkaveling voor de landbouw , wat efficiëntie en duurzaamheid bevorderd . Je kunt dus meerdere doelen realiseren met voordelen voor alle sectoren .
Next step
Daarnaast kan de overheid wel allerlei plannen en regels rondom onteigening initiëren , maar daar heb je enorm veel specialisten voor nodig . En die zijn er niet . Niet aan de kant van de overheid en niet aan onze kant , de agrarisch makelaars en rentmeesters . Er is nu al heel veel werk en dat wordt alleen maar meer . Wij maken ons als vakgroep dan ook zorgen of wij dat landelijk gebied wel blijvend kunnen bedienen met de capaciteit die er nu is . Ook omdat er bovenmatig veel ervaren agrarisch makelaars en rentmeesters de komende jaren gaan stoppen vanwege pensionering . Daarom moeten er meer agrarisch makelaars bijkomen en zullen we ook specifiek moeten opleiden in de richting waar vraag naar is . •
“ De overheid heeft jaren lang geitenpaadjes bewandeld en de agrarische sector moest daarin mee . Dan kan je niet direct onteigening toepassen .”