Hamile yogası, anne adaylarının gebelikleri süresince yaptıkları düzenli yoga, nefes ve meditasyon çalışmaları ile hamilelik süreçlerini daha rahat geçirmelerini sağlıyor. Anne adayını doğuma hazırlayan bir süreç olarak da düşünülebilir. Beden ve nefes arasındaki ilişkiyi güçlendirip hamilelik döneminde bedende yaşanan değişimlere anne adayının rahat adapte olmasını sağlıyor.
Hamile yogası, duruş bozukluğundan kaynaklanan beden ağrılarını hafifletmeye de yardımcı oluyor. Hamilelik ile birlikte değişen kadın bedeni başta fiziksel, ruhsal ve psikolojik açılardan farklı dönemlerden geçiyor. Bu süreci en iyi şekilde geçirmeye, bedeni tanımaya ve kabul etmeye belki de en önemlisi kendiyle iletişim kurmaya en yakın egzersizlerden biri yoga. Sağlıklı ve huzurlu bir hamilelik için tüm anne adaylarının yararlanabileceği hamile yogası, solunum ve dolaşım sistemini güçlendirdiği gibi bulantı yaşanmasını da engelliyor.
Zor doğumların hareketsiz yaşam biçiminden kaynaklandığı çok eskilerden beri bilinir. Gebelik nedeniyle kalbin yükü artar; nefes darlığı, çarpıntı, halsizlik gibi bulgular ortaya çıkabilir. Egzersiz yaparak yeni ve enerjik bir dengenin oluşmasına katkıda bulunuruz. İyilik duygusu artar, enerjik bir gebelik döneminin yaşanmasına olanak sağlarız. Gebelikte kilo almaya meyilli olan annenin kilo kontrolü sağlanır. Gebelik ilerledikçe omurgaya, karın duvarı kaslarına ve pelvik taban kaslarına yük binmeye başlar. Bu bölgeler zorlanır. Ayrıca hamilelikte salgılanan hormonlar tüm dokuları gevşetir, yumuşatır. Yapılan egzersizlerle kemik ve yumuşak dokularda dayanıklılık ve kuvvetin artması sağlanır; sırt, bel, kasık ağrıları büyük ölçüde önlenir. Doğum için gereken kas aktivitesini destekler, doğumun süresi kısalır. Doğru nefes alınıp verilmesi ve gevşemenin öğrenilmesiyle daha rahat bir gebelik ve doğum süreci geçirilir.
Egzersiz, gebe kadınların bir araya gelmesiyle sosyal etkileşimin sağlanmasına yalnızlık duygusunun azalmasına katkıda bulunarak psikolojik açıdan iyilik hissinin artırılmasına katkıda bulunur. Kadının kendine güveni ve saygısı artar. Siz kendinizi iyi hissettikçe bu iyilik hali bebeğinize yansıyacaktır. Gebelikte önerilen egzersizler: yüzme, yürüme (her gün düzenli yürümek doğum için gereken fiziksel performansı artırır), pilates veya yoga (gebeliğe uyarlanmış). Bu programların esneklik, solunum kontrolü ve gevşeme gibi faydaları vardır. Daha önce egzersiz yapanlar, gebelikte önerilen şekliyle devam edebilirler. Daha önce egzersiz yapmayanlar gebeliğin üçüncü ayından sonra başlayabilirler. Düzenli olarak her gün yapılmalıdır. Karında sertleşme ve ağrı, kasıklarda ve belde şiddetli baskı, vajinal kanama, nefes darlığı, baş dönmesi, baygınlık, çarpıntı, yürüme güçlüğü varsa egzersize son verilir.
HAMILE YOGASI
GEBELİKTE EGZERSİZ
Op.Dr.Gülnihal Bülbül